»Krivde ne priznavam, ker zagotovo nikoli nisem odtujil nobenega dokumenta, vedno povem vse, kar me vprašajo, vsakič pridem na sodišče povedat, kaj smo v življenju delali, niti mi ni težko odgovoriti na kakršno koli vprašanje v zvezi s tem,« je Uroš Rotnik dejal, še preden je prestopil prag celjskega okrožnega sodišča. To je ponovil tudi na predobravnavnem naroku sodnici Marjani Topolovec, ko ga je ta povprašala, ali priznava krivdo za očitano kaznivo dejanje po obtožnici, da ni kriv pa je ponovil tudi, ko je skupaj z odvetnikom mag. Mitjo Jeleničem zapustil sodno stavbo.

Obsežen davčni spis neurejen?

Spomnimo, da je specializirano državno tožilstvo proti nekdanjemu prvemu možu Teša Urošu Rotniku spisalo obtožnico potem, ko je na Finančnem uradu RS (Furs) prijavil svoje premoženje in navedel, da v bančnem sefu hrani 3,3 milijona evrov gotovine. Kasneje naj bi ta dokument oziroma listina iz davčnega spisa skrivnostno izginila, Rotniku pa obtožnica očita, da jo je odtujil, s čimer naj bi poskušal preslepiti inšpektorje in vplivati na odmero davka od premoženja. Mimogrede, na Fursu so izračunali, da naj bi Rotnik razpolagal s kar 3,9 milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora, za kar so mu odmerili plačilo dobrega 1,5 milijona evrov davka, kolikor je Rotnik državi tudi že nakazal. Na vprašanje, čemu je to storil, pa je odgovoril, da je državi nerad karkoli dolžan. Njegov odvetnik mag. Mitja Jelenič je, med drugim, predlagal, da sodišče prebere ugotovitve notranjega nadzora na Fursu, saj naj bi iz njega izhajalo, da je bil obsežen davčni spis njegove stranke zelo neurejen. Specializirana državna tožilka Renata Vodnjov pa nasprotno meni, da ima tožilstvo dovolj dokazov tako za obtožbo kot obsodbo. »Večina oziroma poglavitni dokazi temeljijo na izjavah prič, nekaj je tudi listinskih dokazov, ki pa v tem primeru niso ključni,« je dejala Vodnjova. Kolikšno kazen bo za Rotnika predlagala, še ne ve, o tem bo, kot je dejala, razmislila tekom kazenskega postopka. Zanikala pa je, da bi bila z nasprotne strani kadarkoli podana kakšna pobuda za sklepanje sporazuma o priznanju krivde. Šele med postopkom pa se bo odločila tudi, ali je potrebno zaslišanje vseh prič ali je dovolj le branje zapisnikov iz njihovih zaslišanj v preiskavi, kot je predlagal Rotnikov odvetnik.

Očitajo mu zlorabo položaja

V Dnevniku pa smo ta teden razkrili tudi, da je Rotnika pred dnevi doletela tudi nova hišna preiskava. V neformalnem pogovoru nam je Rotnik to potrdil in dejal, da je o bila že peta po vrsti. In potrdil, kar so nam potrdili tudi na celjski policiji, da je osumljen zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in pomoči pri tem. Hišna preiskava je doletela tudi direktorja in finančnika trboveljskega Rudisa, ki je eno vodilnih podjetij na področju izvedbenega inženiringa v energetiki, ekologiji in industriji. Rudis je Tešu zgradil in montiral naprave za razžveplanje dimnih plinov in tudi 164 metrov visok hladilni stolp, s tem pa naj bi to podjetje pridobilo premoženjsko korist. Kot je dejal Rotnik, pa se je ves čas trudil le, da bi čim več poslov pri gradnji bloka šest dobila slovenska podjetja, med katerimi je tudi Rudis.