V zadnjih mesecih so se morali uporabniki Avtonomne cone Metelkova spopasti z več požari. Nazadnje je gorelo v četrtek zvečer, ko je ogenj zajel zapuščeno hišo pri križišču med Metelkovo in Masarykovo ulico. Gorele so smeti, materialna škoda pa ni nastala. Kljub temu so morali evakuirati okoli dvesto ljudi, ki so bili na koncertu v klubu Gala hala. Vzrok požara še ni znan. Metelkovci so prepričani, da so zadnji dogodki posledica slabo urejenih razmer na področju odvisnosti od drog. Znano je sicer, da naj bi nedavni požar, ki je uničil klub Jalla Jalla, zanetil eden od odvisnikov, ki so ga privedli pred preiskovalnega sodnika.

Pogovarjali smo se z uporabnico Avtonomne cone Metelkova, ki vsak dan prihaja tja in želi ostati neimenovana. Tudi ona požare povezuje z odvisniki in domneva, da imajo prste vmes preprodajalci mamil. Ti naj bi se bali, da bodo z vojno proti drogam, ki jo označuje transparent na požganem klubu Jalla Jalla, izgubili prostor za preprodajo, zato naj bi odvisnike spodbujali k takšnim dejanjem. »Razmere niso več obvladljive. Pozivamo mestno občino, naj nemudoma zruši nekdanjo avtošolo, v kateri so požigi redni,« je dejala. Župan Zoran Janković je na nedavni okrogli mizi o drogah napovedal, da bodo to res storili.

Metelkovci kritični do socialne politike

Ali so zadnji požari povezani s tako imenovano odprto sceno, ki je v tem delu mesta razvita, smo skušali izvedeti od policije. Kot so pojasnili, podatkov ne zbirajo na takšen način, da bi lahko odgovorili na vprašanja. Dodali so, da so maja in junija policisti na Metelkovi posredovali vsaj dvakrat zaradi požara. Enkrat je zagorela Jalla Jalla, drugič vzmetnica v zapuščenem objektu.

Že takrat so metelkovci opozorili na problem odprte scene. Zapisali so, da je bil požig priljubljenega kluba posledica večletnih neurejenih razmer na območju Tabora. Opažajo, da je preprodajalcev mamil in agresivnih odvisnikov vse več. »Vse to kaže, da je socialna politika na področju zmanjševanja škode in zdravljenja odvisnosti neučinkovita in zastarela, ne odgovarja na izzive, s katerimi se srečuje,« so poudarili. Na to pa opozarjajo tudi stanovalci na Kotnikovi ulici in strokovnjaki. Metelkovci so prav tako podprli uvedbo programov za odvisnike po vzoru iz tujine, tudi varno sobo za injiciranje. Uporabniki Avtonomne cone Metelkova menijo, da položaj, kakršen vlada zdaj, ruši družbeno solidarnost na ravni soseske in celotnega mesta. Zato oblast pozivajo k ukrepanju.