Splošna plovba je v skladu z zakonom za razliko od ostalih podjetij oproščena davka na dobiček. Vendar to velja le pod pogojem, da v primeru prodaje flote izkupiček nameni za nakup novih ladij, je POP TV navedel na svojih spletnih stranem in dodal izjavo poslanca Levice Luke Mesca, da je nemški ladjar leta 2012 floto razprodal, a v petih letih denarja ni investiral v nakup novih ladij in bi za to moral plačat 6,4 milijona davka.

Zato naj bi Doehle in Grgič z lobiranjem na ministrstvu skušala doseči uveljavitev novega zakona, ki bi ladjarja oprostil plačila davkov. Po podatkih Komisije za preprečevanje korupcije naj bi se predstavniki ministrstva in Splošne plovbe v zadnjem letu in pol sestali kar 14-krat, še poroča POP TV.

Kot je v sredo poročal Siol.net, naj bi ovadbo v začetku letošnjega leta vložil odbor DZ za finance in monetarno politiko, ki je obravnaval predlog novele zakona o davku na tonažo, s katero je vlada želela podaljšati ugodnejšo davčno obravnavo oz. shemo državne pomoči na področju mednarodnega pomorskega prometa in ohraniti pogoje reinvestiranja ladjarjev. Predlagane zakonske novele DZ nato ni sprejel.

Na policiji so že v sredo pojasnili, da preiskujejo sume kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju v povezavi s pripravo in potrditvijo zakona, ki bi tuji gospodarski družbi, ki jo obvladuje podjetje z območja Policijske uprave Koper, omogočil izognitev plačilu davčne obveznosti, družba pa bi s tem pridobila protipravno premoženjsko korist v vrednosti več milijonov evrov.