Konferenca The Business Booster, ki jo organizira InnoEnergy, največja evropska gonilna sila za trajnostno energijo, je namenjena spodbujanju inovacij na področju čistih tehnologij. Letošnji dogodek, ki se bo med 17. in 18. oktobrom odvil v danskem Kopenhagnu, bo potekal v duhu gesla »Prihodnost je zdaj«.

Nanj naj bi prišlo več kot 700 udeležencev iz več kot 30 držav, na spremljajoči razstavi pa si bo možno ogledati 150 najsodobnejših inovacij s področja trajnostne energije. »Konferenca TBB je edini dogodek, ki združuje najbolj inovativne startupe s cele Evrope z uveljavljenimi energetiki, investitorji in institucijami javnega sektorja z namenom pospeševanja evropskega prehoda na čisto energijo,« je dejala Elena Bou, direktorica inovacij pri InnoEnergy. »Poleg 'pitching sej' startupov se lahko obiskovalci udeležijo tudi okroglih miz, predstavitev proizvodov in vzporednih sej.«

Premierno: Predstavitve strokovnjakov in 'obratni pitching'

InnoEnergy bo tokrat prvič organiziral tudi vzporedne seje in 'obratni pitching'. Pri prvih bodo vodilni strokovnjaki na svojih področjih predstavili svoje najnovejše inovacije ter prikazali, kako so njihove družbe revolucionirale področja shranjevanja energije, prometa, vetrne proizvodnje in pametnih mest, pri drugih pa bodo podjetja iz različnih energetskih področij pristopila k InnoEnergyjevim podjetnikom, da bi poiskala trajnostne rešitve za njihove izzive.

»Konferenco TBB vsako leto na novo preoblikujemo, da startupom in predstavnikom industrije ponudimo še večji, še boljši in še bolj poglobljen program,« pravi direktorica. »Naša unikatna mešanica sej, predstavitev proizvodov in dogodkov za mreženje ustvari idealne pogoje, ki delegatom omogočajo odkrivanje najnovejših inovacij, vzpostavljanje partnerstev in krepitev zavedanja o blagovni znamki. Revolucija čiste energije je že nastopila in prihodnost trajnostne energije je zdaj.«

Od visoko učinkovitih rešitev za shranjevanje energije do avtomatske regulacije ogrevanja

Med letošnjimi razstavljavci najdemo denimo švedsko družbo Northvolt, ki gradi največjo tovarno za litij-ionske baterije v Evropi, in pa nemški Betterspace, ki razvija komponente za avtomatsko regulacijo ogrevanja za nestanovanjske stavbe. Švedski Watty bo predstavil svoje orodje za analizo podatkov o energiji (s prijavljenim patentom), ki spremlja rabo energije vseh električnih naprav v gospodinjstvu z enim samim senzorjem, kar omogoča prihranek denarja in energije.

Francoski DCbrain je ob tem razvil rešitev na področju masovnih podatkov (Big Data), namenjeno izkoriščanju in vzdrževanju kompleksnih industrijskih omrežij, medtem ko razvija estonski Skeleton Technologies visokozmogljive rešitve za shranjevanje energije na osnovi naprednega materiala – grafena.

Pri govorci so že potrjeni, tudi glavni govorec, Daniel M. Kammen, profesor energetike na kalifornijski univerzi Berkeley, ki je tudi glavni avtor različnih poročil Medvladnega foruma za podnebne spremembe, enega izmed dobitnikov Nobelove nagrade za mir leta 2007. Na panelnih razpravah in vzporednih sejah bodo tudi znanstvenik Robert Rosner, ustanovitveni direktor Instituta za energetsko politiko v okviru Univerze v Chicagu, ter industrijska strokovnjaka Lars Aagaard, prvi mož danskega energetskega združenja (Danish Energy Association), in Michael Sen, član upravnega odbora družbe Siemens.

Francoski DCbrain je ob tem razvil rešitev na področju masovnih podatkov (Big Data), namenjeno izkoriščanju in vzdrževanju kompleksnih industrijskih omrežij, medtem ko razvija estonski Skeleton Technologies visokozmogljive rešitve za shranjevanje energije na osnovi naprednega materiala – grafena.

Zgodnja prijava je mogoča do 31. julija. Informacije o programu, razstavljavcih in govorcih najdete so na: tbb.innoenergy.com.