»Ne bom se dal,« je odločen Srečko Šamperl. Podjetnik iz Kranja se udeleži vsakega naroka v sojenju nekdanjima prvima damama Probanke. Prepričan je, da sta Romana Pajenk in Milana Lah kazensko odgovorni, ker so ga na banki naplahtali za milijon evrov. »Ogrozili sta obstoj mojih podjetij,« je ogorčen oškodovanec. Dogajanje v sodni dvorani Šamperlu dviguje pritisk. Sodni postopek se namreč vleče že četrto leto. Včeraj se je spet pričel znova in nato ni prišel nikamor. »Tako sem živčen, da me bo moral odvetnik peljati domov,« je potožil med krajšim premorom.

Tožilec zaostril očitek

Sodni senat je doživel že četrto spremembo. Predsedovanje je prevzela mariborska okrožna sodnica Tanja Rot. Pred njo je aprila en narok opravila Barbara Nerat. Prisotnim je sporočila, da še iz študentskih let tesno prijateljuje s hčerjo Pajenkove. Zaradi te okoliščine jo je predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec izločila iz postopka. Pred Neratovo se je iz zadeve izločil Danilo Obersnel, ki je sodni spis prevzel od Simone Mernik. Sojenje je vodila od januarja 2015 in nato šla v daljši bolniški stalež.

Vmes se je postopek pričel znova tudi zato, ker je Luka Moljk s specializiranega tožilstva zaostril svoj očitek, in sicer iz zlorabe položaja v poslovno goljufijo, za kar je zagroženih do deset let zapora. Očitano kaznivo dejanje naj bi Pajenkova in Lahova naklepno zagrešili leta 2011, potem ko je Banka Slovenije izdala odredbo, da mora Probanka svojo kapitalsko ustreznost izboljšati s svežim kapitalom.

V želji, da bi nekako še uspeli rešiti kapitalsko neustrezno banko pred potopom, sta bančnici po prepričanju tožilca ukazali komercialistom, naj poiščejo dokapitalizatorje med tistimi komitenti, ki imajo prihranke na svoji računih. Če bi bila Banka Slovenije v tistem času seznanjena s temi potezami obdolženih bančnic, bi jima odvzela licenco. V nakup delnic so komercialisti med drugim uspeli zmamiti Šamperla, lastnika podjetja Bauimex, in koroškega podjetnika Mirana Igerca, lastnika družbe Giip.

Pod pretvezo, da jima bo delnice že čez nekaj mesecev odkupila Probanka oziroma bo to storil strateški investitor, je Bauimex vplačal milijon evrov, Giip pa pol milijona. Kmalu se je izkazalo, da so bile obljube ničvredne kot kupljene delnice. Pajenkova in Lahova krivdo odločno zanikata in trdita, da nista hoteli nikogar preslepiti ali poslovno oškodovati.

Bančnice naj si najamejo kredit in vrnejo denar

Včerajšnji narok ni prišel v fazo dokazovanja zato, ker je tožilec Moljk nekoliko spremenil izrek obtožnega akta, obenem pa je vložil nekaj dodatnih dokazni predlogov. Obramba je zaprosila za čas za pripravo, čemur je sodnica ugodila in nadaljevanje sojenja napovedala v oktobru.

Miha Kunič, pooblaščenec oškodovanega Šamperla, je napovedal, da želi zaslišati nekaj zanimivih prič, in sicer tedanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Krajnca, ki je nekoč ovadili bančnici, njegovo viceguvernerko Stanislavo Zadravec Caprirolo in Jasno Iskra, vodjo pravne pisarne v Banki Slovenije.

Kako si Šamperl predstavlja pravico, je na sodišču razložil že lani. »Ve tri mi vrnite milijon evrov«, je med zaslišanjem dejal Pajenkovi, Lahovi in Hermini Krt, nekdanji direktorici kranjske poslovne enote Probanke, ki naj bi mu leta 2011 zagotovila, da bo posojeni milijon evrov takoj dobil nazaj. »To je vse, kar zahtevam. Ker tega posla niste storile zame, ki teh delnic nisem nikdar želel, ampak ste to storile zase in za obstoj Probanke. Lahko tudi vse tri najamete kredit in si znesek, ki bi mi ga morala vrniti Probanka ali kdo drug, porazdelite med sabo.«