V zadnjih mesecih se je veliko pisalo o strahotnem pomanjkanju pitne vode v prestolnici Južnoafriške republike. Strokovnjaki so sprva za »dan nič« – dan, ko bodo vse pipe v mestu presahnile – določili lanski 12. april, nato pa so si glede datuma še večkrat premislili. Skoraj štirimilijonsko mesto še ni ostalo brez vode predvsem zaradi restrikcij, ki so jih uvedle oblasti. Dostop do vode so precej omejile, »dan nič« pa so pomagale prestaviti tudi nepričakovane padavine.

Kot opozarjajo poznavalci, je datum, ko bo mesto ostalo povsem brez vode, res prestavljen, a brez dvoma ni daleč. Hudo pomanjkanje padavin strokovnjake in znanstvenike sili v iskanje možnih rešitev. Pred nedavnim se je nekomu utrnila precej nenavadna ideja, ki pa je kljub nenavadnosti vredna premisleka, so sklenili strokovnjaki.

Projekt še čaka na zeleno luč

Nick Sloane, strokovnjak na področju morskega reševanja, je predlagal, da bi z Antarktike privlekli ledeno goro in tako vsaj začasno rešili težavo. Idealna ledena gora bi bila dolga približno kilometer, široka 500 metrov in visoka okoli 250 metrov. Če bi ledeno goro, ki bi morala imeti karseda ravno površino, uspešno privlekli do Cape Towna, bi mesto težave s pitno vodo prestavilo najmanj za leto dni.

Sloanova ideja je precej znanstvenofantastična, a njegove reference dokazujejo, da najverjetneje ve, o čem govori. Sloanova ekipa je bila namreč udeležena pri reševanju prevrnjene ladje Costa Concordia. Da bi preprečili taljenje ledu med transportom, je Sloane predlagal, da bi ledeno goro oblekli v material, ki bi goro izoliral. Kot navaja Quartz, bi transport ledene gore na dva tisoč kilometrov dolgi poti trajal tri mesece, stal pa najmanj sto milijonov dolarjev. Tvegan projekt, ki bi se zaradi kompleksnosti zlahka sfižil, za zdaj še čaka na zeleno luč. Oblasti bodo o transportu ledene gore odločale avgusta.