ZDA bodo po napovedih s petkom - ob 6. uri po srednjeevropskem času in opoldne v Pekingu - zvišale carine za kitajsko blago v vrednosti 34 milijard dolarjev letno. Kitajska je napovedala odziv v enaki meri, višje carine na ameriško blago v vrednosti 34 milijard dolarjev. »To vojno so izzvale ZDA. Mi si je ne želimo, se bomo pa morali zaradi zaščite interesov države in ljudi v njej boriti,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Gao Feng.

ZDA so sprva napovedale 25-odstotne carine na blago v vrednosti 50 milijard dolarjev letno, z argumentacijo, da gre za zaščito ameriškega tehnološkega znanja. Pozneje je bil seznam izdelkov, za katere bodo veljale višje carine, skrčen na 818 izdelkov v vrednosti 34 milijard dolarjev letno, seznam preostalih 284 izdelkov v vrednosti 16 milijard dolarjev pa naj bi še enkrat pregledali. Blago, ki naj bi bilo s petkom višje ocarinjeno, zajema širok spekter izdelkov, od potniških vozil, radijskih sprejemnikov, letalskih delov do računalniških trdih diskov.

»ZDA streljajo na ves svet, tudi nase«

Peking je danes opozoril, da izdelke v vrednosti 20 milijard dolarjev oz. 59 odstotkov s tega seznama proizvajajo podjetja s tujim kapitalom, med njimi znaten delež ameriških podjetij. »Ameriški ukrepi napadajo globalno dobavno in vrednostno verigo. Poenostavljeno povedano, ZDA streljajo na ves svet. In tudi nase,« je dejal Gao.

Kitajska je zatrdila, da protiukrepov ne bo uvajala, preden bodo začele veljati ameriške carine. Takoj po uvedbi ameriških carin bo tudi sama uvedla višje carine na ameriško blago v vrednosti 34 milijard dolarjev. Na seznamu so med drugim kmetijski in prehrambeni izdelki, med drugim soja, kar bi po navedbah AFP pomenil velik udarec za ameriške pridelovalce. Carine še za 16 milijard dolarjev izdelkov, med drugim na surovo nafto in kemijske izdelke, pa so pripravljene za poznejšo uvedbo.