Policija je v sredo zvečer objavila, da so testi v laboratoriju Porton Down potrdili, da gre za novičok, ki naj bi ga po navedbah Velike Britanije izdelovali v nekdanji Sovjetski zvezi. Dvojico so našli minulo soboto nezavestna v neki hiši v vasi Amesbury, nekaj več kot 10 kilometrov oddaljeni od Salisburyja. Sprva so sicer domnevali, da je šlo za predoziranje z drogami.

»Gre za isti živčni strup. Ali gre za isto serijo, bodo ugotovili znanstveniki,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja britanskih protiterorističnih enot, ki vodijo preiskavo primera, Neil Basu. Dodal je, da je prednostna naloga preiskovalcev, da ugotovijo, kako je par prišel v stik s tem živčnim strupom.

Dokazov o namerni zastrupitvi in povezavi s primerom Skripal ni

Vodja britanskih protiterorističnih enot je še povedal, da ni dokaza, da bi bila dvojica namerno zastrupljena. Prav tako po njegovih navedbah ni dokaza, da sta zastrupljena nedavno obiskala katero območje, kjer sta se zastrupila Skripala. Kot je dodal, bo vrsta preiskav pokazala, ali sta primera povezana. Ob tem je poudaril, da ni velikega zdravstvenega tveganja za javnost. »Prepričani smo, da bi v primeru, da je bil še kdo izpostavljen tako visoki ravni živčnega strupa, že kazal simptome,« je še dodal. Policija je za javnost zaprla pet krajev, ki jih je dvojica obiskala pred zastrupitvijo - park, zavetišče za brezdomce, lekarno, cerkev in hišo v Amesburyju. Ob tem je tiste, ki so v petek ali soboto obiskali katerega od teh krajev, pozvala, naj operejo svoja oblačila ter očistijo svoje osebne predmete. Poleg tega je javnost pozvala še, naj ohrani mirno kri, za pomoč in svetovanje zaskrbljenim prebivalcem pa je vzpostavila tudi dve krizni telefonski liniji.

Britanski notranji minister Sajid Javid je za danes zaradi novega primera zastrupitve z živčnim strupom sklical krizni sestanek vladnega kabineta. Tiskovna predstavnica premierke Therese May je povedala, da je Mayeva »redno obveščena« o trenutnih razmerah.

Zaradi zastrupitve z živčnim strupom novičok se je v soboto zjutraj v vasi Amesbury naprej zgrudila 44-ženska, nekaj ur kasneje pa je zbolel še 45-letni moški. Za oba so domnevali, da gre za predoziranje z drogami in jo odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Salisburyju, kjer sta se zaradi zastrupitve z istim živčnim strupom zdravila tudi Skripalova. Osebje bolnišnice je njune vzorce »zaradi zaskrbljujočih simptomov« nato poslalo na analizo v laboratorij Porton Down, kjer so potrdili, da gre za zastrupitev z novičokom.

Kremelj zaskrbljen zaradi nove zastrupitve v Veliki Britaniji

V Moskvi so danes dejali, da nimajo informacij o paru, ki je bil na britanskih tleh po trditvah Londona izpostavljen enakemu živčnemu strupu kot v začetku marca nekdanji ruski agent in njegova hči. Komentirali so, da gre za zelo zaskrbljujoč primer, in hkrati Londonu očitali, da ni bil nikoli zainteresiran za skupno preiskavo marčne zastrupitve.

»Nimamo informacij o tem, kakšne snovi so bile uporabljene in kako,« je danes izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da si je o tem težko ustvariti sliko iz medijskih poročil. Je pa poudaril, da »so zelo zaskrbljeni, ker prihaja do ponavljajoče se uporabe takšnih snovi v Evropi«, navaja francoska tiskovna agencija AFP.