Tožilec je danes dejal, da sta nacistični pozdrav 30-letnika na spominski slovesnosti v Pliberku opazila dva avstrijska policista in sta ga nato tudi prijela v skladu z avstrijskimi zakoni, ki prepovedujejo poveličevanje nacizma, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Na mobilnem telefonu obsojenca so našli tudi njegove fotografije, na katerih je izvajal nacistični pozdrav. Imel je tudi v PDF obliki shranjen hrvaški prevod knjige Moj boj nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, kar so izpostavili kot dodaten dokaz njegovega odnosa do nacizma.

Nacistični pozdrav je izvajal »zaradi alkohola«

Sodnik je pri izreku kazen upošteval, da se je 30-letnik pokesal in izjavil, da se počuti krivega. Poleg tega je obžaloval, da je storil napako. Ni pa pojasnil, zakaj je izvajal nacistični pozdrav. Branil se je, da je bil pod vplivom alkohola. Njegov odvetnik je dejal, da ta pozdrav ni kazniv na Hrvaškem ter da 30-letnik ni imel namena kršiti avstrijskih zakonov. Sodba 30-letniku še ni pravnomočna, je še poročala APA.

Današnje sojenje je bilo tudi zadnje na sodišču v Celovcu, na katerih so obravnavali primere šestih Hrvatov, ki so jih tako kot slovenskega državljana prijeli zaradi poveličevanja nacizma na letošnjem hrvaškem shodu, ki je potekal 12. maja na Pliberškem polju v spomin na žrtve povojnih pobojev. Med obsojenci je tudi eden vidnejših dalmatinskih članov vladajoče hrvaške stranke HDZ, medtem ko so najstarejšega obtoženca, 79-letnega Hrvata, oprostili obtožb.