Danes ob 8.45 je zagorelo v Grand hotelu Union Business s štirimi zvezdicami na Miklošičevi cesti v središču Ljubljane. »Po prvih podatkih je zagorelo v strojnici. Trenutno potekajo aktivnosti interventnih služb. Evakuiranih je okoli sto ljudi, nihče med njimi pa ni poškodovan. Nevarnosti za druge objekte trenutno ni,« so bile prve informacije tiskovne predstavnice PU Ljubljana Nataše Pučko. Policisti so nemudoma zaprli Miklošičevo med Dalmatinovo in stavbo sosednjega Grand hotela Union, ljudje, ki so se znašli pred policijskimi trakovi, nekaterim so preprečili pravočasen prihod v službo, pa so hiteli ugibati, kaj se je vžgalo. »Morda je kriva klima,« so razmišljali nekateri.

Malo pozneje je vodja intervencije iz Gasilske brigade Ljubljana Jure Dolinar razložil, da je pravzaprav zagorela spodnja stran ostrešja pri mansardi, ogenj pa se je nato razširil do vrha poslopja. Sob ni zajel. Dostop do žarišča požara je bil zahteven, ker je streha precej strma in gladka, stavba pa višja od 22 metrov, tako da gašenje z lestvijo ni bilo mogoče. Ogenj so morali gasiti od znotraj in s pomočjo vrvne tehnike. Trudilo se je 82 gasilcev s 15 vozili, na pomoč so prihiteli tudi pripadniki drugih enot in prostovoljnih društev. Delo je bilo kompleksno, izmenjavalo se je več ekip, je povedal Dolinar. Delo so končali šele malo po 16. uri, gasilske straže pa niso organizirali. Potem so na kraj prišli policisti in kriminalisti ter začeli ogled.

Brez panike

S strehe se je precejšen del dneva vil svetel dim, značilen vonj je zajel središče mesta. Nekaj gostov je kmalu po izbruhu požara postavalo pred hotelom, a ni bilo čutiti posebnega vznemirjenja. »V našem hotelu ni več nikogar. Naročili so nam, naj zapustimo sobe, dokler gasilci ne opravijo svojega dela. Niso povedali, koliko časa bo trajalo,« je povedal gost iz Venezuele, ki si je na ulici v družbi kolegov iz ZDA in Švice ogledoval dogajanje. V eni od dvoran sosednjega Grand hotela Union so imeli strokovno srečanje. »Srečanje poteka nemoteno, v tem hotelu je vse mirno,« je povedal Švicar. »Med zajtrkom je bilo vse kot običajno. Potem pa smo zavohali dim. Na recepciji so nam rekli, da se nekaj dogaja na strehi, ampak da je vse pod nadzorom. Dali so nam vodo, vse je bilo organizirano zelo profesionalno. Nobene panike ni bilo, če ne bi zavohali dima, sploh ne bi vedeli, da se dogaja kaj nenavadnega,« je še dejal in pridal, da se s kolegi v hotelu srečujejo že 15 let in da je nad bivanjem v njem navdušen.

Pred vhodom je bila tudi skupina turistov iz Los Angelesa. »Danes smo prišli v Grand hotel Union, normalno prespali noč, pri zajtrku pa zavohali dim. Mislili smo, da gori v našem hotelu, pa smo ugotovili, da ne, kar nas je zelo razveselilo,« je povedala ameriška turistka. Prijatelji so jo takoj hiteli popravljati, da gori v njihovem hotelu, ampak v drugem delu stavbe. Zmeda je razumljiva, saj sta Grand hotel Union in Grand hotel Union Business povezana, v bistvu gre za en objekt, Business je v severnem delu zgradbe. »Kakor koli,« je zamahnila sogovornica, »zavohali smo dim, slišali sirene in se kar pošteno prestrašili. Prekinili smo zajtrk in šli ven. To se nam je zdelo najvarneje. V Slovenijo smo prišli za en teden, v Ljubljani nameravamo ostati dva dneva. Upam, da bo zdaj vse v redu.«

Premeščeni k sosedom

Tiskovna predstavnica hotela s 133 sobami Maja Kosem je povedala, da je bila evakuacija izpeljana v skladu z evakuacijskim načrtom v desetih minutah. »Osebje in gostje so bili pospremljeni iz hotela, nobenih težav ni bilo. Ker smo povezani z Grand hotelom Union, smo jih usmerili tja. Materialna škoda se nadomesti, najpomembneje je, da so ljudje na varnem. Radi bi se zahvalili gasilcem in policiji za podporo, gasilske enote so bile tu v nekaj minutah,« je povedala. Govorice, da je zagorelo, ker je nekdo z ognjem skušal uničiti osje gnezdo, je komentirala, da bo treba počakati na uradne ugotovitve. Enako velja za višino škode. »Gostje so nastalo situacijo in odziv hotela sprejeli pozitivno. Vse morebitne nevšečnosti rešujemo neposredno in nemudoma. Določeni gostje bodo premeščeni v sestrski Grand hotel Union,« je pozno popoldne zagotovila Kosmova. In da bo že danes hotel deloval kot običajno.