Danes mineva natanko deset let od najhujše nesreče na vodi v zgodovini Slovenije. Tedanji sevniški župan Kristijan Janc je povabil predstavnike sevniške in krške občine ter druge posameznike, ki so bili kakor koli vpeti v projekt gradnje hidroelektrarne Arto-Blanca, da se s kanuji še zadnjič spustijo po naravni strugi Save, preden jo ujamejo v pregrado hidroelektrarne. Vabilo, ki ga je naslovil Zadnji spust po reki Savi, se je 3. julija 2008 popoldne za 13 udeležencev od 31 tragično sprevrgel v njihov zadnji spust v življenju. V spomin na tragično preminule žrtve, med katerimi je bil tudi župan Janc, se bodo danes popoldne ob spominskem znamenju pri HE Blanca predstavniki občine, pa tudi svojci in prijatelji umrlih, poklonili s položitvijo cvetja in prižigom sveč.

Na petnajstkilometrsko pot od Boštanja do Brestanice, ki naj bi jo preveslali v dveh in pol do treh urah, so se podali štirje kanuji s 27 ljudmi ter spremljevalni gasilski čoln s štirimi ljudmi. Kmalu po izplutju je eden od čolnov trčil v steber mostu, tako je šest udeležencev pot nadaljevalo po kopnem. Preostali so veslali naprej in po osmih kilometrih prispeli do blanške hidroelektrarne, ki so jo še gradili. Kljub opozorilom družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), da spust po naravni strugi Save ni več možen, spust čez prelivna polja pa so udeležencem odločno odsvetovali, so se v dveh kanujih odločili, da vendarle poskusijo.

V enem čolnu upoštevali navodila, v dveh ne

Medtem ko je krški čoln upošteval opozorilo, ustavil pred elektrarno, jez pa je posadka obhodila po brežini, sta se sevniška čolna zadnji hip odločila za nevarnejšo pot. Vsak je zapeljal v svoje prelivno polje, potem so se zaslišali kriki. Močan tok je ljudi potegnil v sifon, kjer jih je premetavalo, od štirinajstih je preživela le županova soproga Ana Janc, ki jo je vodni sunek vrgel čez sifon.

V petih dneh so reševalci našli in na kopno potegnili vse ponesrečence. V reševalni iskalni akciji je sodelovalo čez 1000 ljudi, od pripadnikov vojaške specialne enote, potapljačev, raftarjev, jamarjev do gasilcev, policistov in pripadnikov civilne zaščite.

Po zaključeni preiskavi so krški policisti tožilstvu poslali poročilo o dogodku, v katerem so zapisali, da elementov kaznivega dejanja niso našli, zaradi domnevno neprimerne opreme pa so ovadili zasebnika, ki je organizatorjem posodil čolne. Tožilstvo je ovadbo za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti kasneje zavrglo.

Sedem let po nesreči je sodišče zavrnilo tudi tožbo družin treh žrtev proti organizatorjem spusta in vlagateljem ter izvajalcev hidroelektrarne, od katerih so zahtevali od 21.000 do 30.000 evrov odškodnine. Presodilo je, da so udeleženci spusta nedvomno vedeli za prepoved plutja čez prelivna polja, pa tega niso upoštevali. Poleg tega organizator spusta ni bila občina, ampak župan kot fizična oseba, gradbišče je bilo ustrezno zavarovano in označeno, izvajalci del na hidroelektrarni pa za spust sploh niso vedeli, je še pojasnilo sodišče.