Na Hrvaškem prvič po letu 1998 in mundialu v Franciji proslavljajo uvrstitev v četrtfinale svetovnega prvenstva v Rusiji. Za ponovitev uspeha so njihovi nogometaši premagali Dance, ki so tako kot naši sosedi v nedeljo vpisali 20. nastop na največjem nogometnem tekmovanju. Obračun v Nižnem Novgorodu je bil sicer odločen šele po streljanju enajstmetrovk, a bi se lahko končal tudi manj dramatično, če kapetan Hrvaške Luka Modrić v 116. minuti ne bi zastreljal najstrožje kazni. Da vezist madridskega Reala ni postal tragični junak obračuna, se lahko zahvali zlasti soigralcu Danijelu Subašiću, ki je ubranil kar tri od petih poskusov Skandinavcev z bele točke.

Dajte nam Brazilce!

Člana francoskega prvoligaša iz Monaka so po izvrstni predstavi v osmini finala pod drobnogled vzeli številni tuji mediji, med drugim tudi srbski. Ti so izbrskali, da je oče 33-letnika pravzaprav pravoslavne vere in srbskih korenin, kar so nemudoma izrabili za provokativne naslove v stilu: »Nič ni brez nas. Sosedi so v šoku, Srb jih je popeljal v četrtfinale.« Manj navdušenja nad predstavo Hrvaške so pokazali na Otoku. Tam so za igralca tekme oklicali danskega vratarja Kasperja Schmeichla, hrvaškim nogometašem pa za predstavo namenili nekaj ostrih kritik.

»To ni bila tekma, ki bi jo spremljali z užitkom. Hrvaška je bila le senca moštva, ki je šest dni pred tem na istem stadionu ugnalo Argentince,« je menil novinar BBC Paul Fletcher. Še bolj pikolovski je bil nekdanji nogometaš Chelseaja, danes pa strokovni komentator Pat Nevin. »Danska je bila dominantnejša ekipa. Hrvaška igra je bila nepovezana in povprečna, redko kateri njihov nogometaš pa je bil blizu svojih sposobnosti.«

Na vse skupaj so se požvižgali evforični hrvaški navijači. »Dajte nam Brazilce!« se je ob prepevanju navijaških pesmi slišalo iz ust nekaterih najbolj gorečih in samozavestnih podpornikov vrste selektorja Zlatka Dalića. Samo v Zagrebu naj bi si tekmo na glavnem trgu ogledalo okoli 10.000 ljudi, še nekaj tisoč pa se jih je na ulice in trge mest po vsej državi zgrnilo po koncu dvoboja. Tam so pokali petarde, prižigali bakle, se metali v vodnjake in trobili z avtomobili, rajanju pa so se pridružili celo hrvaški policisti, ki so prižgali intervencijske luči. »Dogodki so spominjali na tiste iz leta 1998,« so si bile enotni hrvaški mediji.

Uspeh sprl velesili

Kar nekaj pozornosti je sicer vzbudila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović. Ta si je, oblečena v hrvaški dres, tekmo ogledala v živo, po njej pa obiskala hrvaško slačilnico, kjer je najprej čestitala selektorju, nato pa po vrsti objela še napol gole nogometaše. »Malo nas je, a smo. Ni pomembno, vsem bomo uničili sanje,« je zapisala na svoji strani na facebooku.

A uspeh naših sosedov je skoraj zanetil manjši diplomatski spor med ZDA in Rusijo, s katero se bodo kockasti pomerili v sobotnem četrtfinalu. Za dvig napetosti med velesilama je poskrbel ameriški veleposlanik na Hrvaškem W. Robert Kohorst, ki je na twitterju objavil zastavi Hrvaške in Rusije, ob tem pa zapisal, da ni težko ugotoviti, za koga navija. Na odgovor ruskega veleposlaništva ni bilo treba čakati dolgo. To se je na svojem uradnem profilu na facebooku ob posnetku zaslona s Kohorstovim tvitom vprašalo, ali bodo ZDA morda plačale terminal za utekočinjeni plin na otoku Krku, pomagale Agrokorju ali ukinile vizume za hrvaške državljane.