Če so se ljubitelji elitnega motociklističnega razreda morda spraševali, zakaj je vzdevek dirkališča v Assnu tudi katedrala hitrosti, so na današnji dirki nedvomno dobili odgovor. Osma preizkušnja sezone razreda motoGP je bila z naskokom najrazburljivejša letos, saj je postregla z več kot 100 prehitevanji, številnimi spremembami pri vrhu, nekaj trki in končno zmago Marca Marqueza.

Španec je do četrte zmage letos, skupno pa že 65. v karieri, prišel v zadnjih krogih dirke in svojo prednost v skupnem seštevku še povečal. Motociklist Honde je v cilj pripeljal z 2,2 sekunde prednosti pred največjim presenečenjem dirke, rojakom Alexom Rinsom, uspeh španskih dirkačev pa je s tretjim mestom dopolnil še Maverick Vinales, za katerega so bile to prve stopničke po aprilski preizkušnji za VN Amerik.

Že res, da je Marquez dobil sobotne kvalifikacije, najhitrejši pa je bil tudi na nedeljskem jutranjem treningu, a start dirke je najbolje uspel Jorgeju Lorenzu. Dirkač se je s svojim ducatijem že v prvem zavoju z desetega mesta katapultiral v vodstvo, a ga še pred koncem kroga moral znova prepustiti prav Marquezu. To je bila le ena od številnih sprememb pri vrhu, saj so se med dirko v vodstvu med drugim izmenjali tudi Andra Dovizioso, Alex Rins in Vinales, štrene pa sta jim mešala še Valentino Rossi in Cal Crutchlow.

Razlika med omenjeno sedmerico je v prvi polovici preizkušnje znašala manj kot sekundo, kar je pripeljalo do številnih bližnjih srečanj med motociklisti in tudi nekaj trčenj. Eden nevarnejših se je zgodil 22 krogov pred koncem. Tedaj se je Rossi pri okoli 200 kilometrih na uro zaletel v zadnji del Lorenzovega motocikla in mu poškodoval karbonski pokrov. Kljub visoki hitrosti sta se oba obdržala na motociklih in nadaljevala dirko. S tem pa drame še ni bilo konec. V ospredje se je začel prebijati tudi Rins, ki je 15 krogov pred zaključkom v boju za drugo mesto v padec skoraj prisilil Marqueza, vendar mu je ta z enako mero vrnil malo pozneje.

V poplavi prehitevanj je bil najbolj iznajdljiv prav Marquez, ki se mu je v zaključku uspelo odlepiti od zasledovalcev. Ti so se nato udarili za preostali dve mesti na zmagovalnem odru, najkrajšo pa sta pri tem potegnila Dovizioso in lanski zmagovalec Assna Rossi. Devetkratnega svetovnega prvaka je stopničk stala povsem začetniška napaka, saj je s previsoko hitrostjo krenil v ovinek, s tem zašel iz idealne linije in na koncu pristal na petem mestu.

»Dirka je bila povsem podivjana. Vsi smo se bojevali proti vsem. Nisem pričakoval takšne preizkušnje. Predvideval sem, da bo tesno, vendar pa si nisem mislil, da bodo vsi vozili tako napadalno,« je povedal Marc Marquez, ki ima po osmih dirkah 140 točk, 41 manj jih je zbral njegov najbližji zasledovalec Rossi, tretje mesto v skupnem seštevku pa s 93 točkami zaseda Vinales.