Vzrok prepovedi je še vedno odprt dopinški primer štirikratnega zmagovalca Toura, ki je med septembrsko dirko po Španiji oddal pozitiven vzorec.

Novica o oddanem pozitivnem testu - o prekoračeni vsebnosti salbutamola - je v javnost prišla decembra, usoda britanskega zvezdnika pa je od takrat zavita v tančico skrivnosti. Froome z ekipo skuša dokazati, da ni kršil protidopinških predpisov. Z dirk ga ni izločila njegova ekipa Sky, tudi Mednarodna kolesarska zveza mu ni izrekla suspenza. Pozvala ga je le, da pojasni, zakaj takšne vrednosti salbutamola.

Prireditelji Toura so proti nastopu Frooma na dirki, ki začne v soboto. Po poročanju Le Monda bo končna odločitev znana v torek, na stran prirediteljev naj bi stopil tudi francoski olimpijski komite.

Po pravilih Mednarodne kolesarske zveze Froome lahko tekmuje, dokler primer ne dobi epiloga. Zato je britanska ekipa Sky svojega prvega zvezdnika uvrščala med kolesarje za dirke, brez njega ni sestavila niti postave za Tour.

Navkljub temu pa je podjetje ASO, ki organizira Tour, ekipi Sky poslalo elektronsko sporočilo, da Froome na francoski pentlji ni dobrodošel. Po poročanju portala cyclingnews se je ASO skliceval na pravilo, ki pravi, da lahko "zavrne udeležbo ali izključi ekipo ali člana, ki bi povzročila škodo podobi in ugledu ASO-ju ali dogodku kot celoti".