Tudi druga tekma osmine finala se je začela z zgodnjim zadetkom. Urugvajci so do priložnosti prišli v 7. minuti, po tem ko je na robu kazenskega prostora Luis Suarez uspešno preigral branilca Porta Ricarda Pereiro in poslal predložek na drugo vratnico, kamor je iz ozadja vtekel Edinson Cavani in zadel z glavo (1:0).

Portugalci so se nekako zbrali in vzpostavili prevlado, kar pa jim ni prineslo izrazitih priložnosti. Še najbližje zadetku je bil po dobrih desetih minutah igre Jose Fonte, a iz dobrega položaja po dobljenem skoku v napadu meril povsem ponesrečeno mimo desne vratnice.

Na drugi strani so bili v prvem delu kljub samo 36-odstotni posesti nevarnejši Južnoameričani, ki so v 22. minuti zapretili iz prostega strela. Z močnim strelom po tleh je skušal vratarja Ruia Patricia presenetiti razigrani Suarez, a je ostalo pri zadetku prednosti, saj je bilo nato nadaljevanje pretežno v znamenju brezidejnih napadov Portugalske.

Urugvajci v obrambi neizprosni, v napadu učinkoviti

V prvem delu neprebojna obrambna postavitev Urugvaja je zdržala zgolj deset minut nadaljevanja, ko je Raphael Guerreiro v 55. minuti po uigrani akciji iz kota s predložkom našel Pepeja, ki mu ni bilo težko izenačiti na 1:1. Dvoboj se je nemudoma razživel.

To je bil sicer šele prvi zadetek v urugvajski mreži na tem prvenstvu, stopnjujoči portugalski poizkusi pa so nakazovali morebitnega drugega. Namesto tega je po napaki portugalske obrambe, v prazno je skočil prav strelec Pepe, in podaji vezista Rodriga Bentancurja sedem minut kasneje za vnovično vodstvo Urugvaja zadel Cavani (2:1), ki je svoj drugi zadetek dosegel s prefinjenim strelom s prve z roba kazenskega prostora.

Nebeško modri so še dodatno strnili vrste in se znotraj šestnajstmetrskega prostora pogosto dalj časa branili z devetimi ali celo desetimi možmi. Poleg poveljnika obrambe kapetana Diega Godina sta se še posebej razdajala Martin Caceres in Diego Laxalt, saj so Portugalci poizkušali predvsem s predložki z bokov, s prodori po sredini pa so bili zaradi zgoščene formacije nasprotnikov manj uspešni.

Redko priložnost za vnovično izenačenje je imel Bernardo Silva, ki bi lahko zadel, ko je uspel vratarju Fernandu Musleri iz rok izbiti žogo, sodniška piščalka Césarja Ramosa pa se ni oglasila, a je strel Portugalca nato zletel čez gol.

Rezultat je obstal, prvi četrtfinalni par 21. svetovnega prvenstva torej tvorita Francija in Urugvaj, ki je danes odigral izjemno disciplinirano v obrambi, v napadu pa izkoristil pravzaprav vse, kar se je izkoristiti dalo.

Urugvaj : Portugalska