Ogljikov dioksid se uporablja v proizvodnji piva, gaziranih pijač in tudi za pakiranje nekaterih prehranskih izdelkov, kot je meso. Potrebujejo ga tudi pri klanju prašičev in piščancev, poročanje britanskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Tekoči CO2 nastaja kot stranski produkt pri pridobivanju amoniaka, ki ga uporabljajo za proizvodnjo gnojil. Ker pa gnojila proizvajajo predvsem med avgustom in marcem, čez poletje tovarne stojijo, tako pa ne nastaja niti CO2.

Številni proizvajalci mesa, piva in gaziranih pijač ter podjetja, ki pakirajo proizvode, so politike že pozvali, naj pritisnejo na proizvajalce CO2, da bodo znova zagnali tovarne.

V času, ko je zaradi lepega vremena in svetovnega prvenstva v nogometu povpraševanje po mesu za peko na žaru ter pivu in drugih pijačah še večje, namreč na Otoku ne morejo več proizvajati vseh vrst piva in jabolčnika. Pomanjkanje poleg tega vpliva na proizvodnjo gaziranih pijač, težave imajo tudi dobavitelji zamrznjene hrane.

Nemški varilci piva medtem nimajo večjih težav, saj jih je veliko samozadostnih. Pri fermentaciji piva namreč nastaja presežek CO2.

Je pa moralo podjetje Amazon Fresh v Berlinu zaradi pomanjkanja suhega ledu, pri katerem gre za ogljikov dioksid v trdnem agregatnem stanju, iz ponudbe umakniti sladoled in zamrznjene pice, poroča nemški portal Deutsche Welle.