Iz Kitajske prihaja eden odmevnejših dogodkov tega tedna – javna ponudba delnic kitajskega podjetja Xiaomi, ki bo začelo kotirati na borzi v Hongkongu čez dober teden dni. Po podatkih Mednarodne podatkovne korporacije (IDC) Xiaomi zaseda že četrto mesto na lestvici največjih proizvajalcev mobilnih telefonov na svetu po številu prodanih telefonov. V prvem četrtletju letos so prodali 27,8 milijona pametnih telefonov in povečali svetovni tržni delež na 8,4 odstotka (s 4,3 odstotka v enakem obdobju lani). Negativni sentiment na kitajski borzi jim ni šel najbolj na roko, saj naj bi zbrali »le« 4,7 milijarde dolarjev pri spodnjem razponu cene (17 HKD za delnico).

Od preostalih alternativnih naložb je v letošnjem letu najvišjo rast dosegala cena surove nafte (WTI +25 odstotka, brent +21). Če nismo bili investitorji v črno zlato, smo potrošniki spremembo občutili kot izgubo zaradi podražitev. Cene železove rude in industrijskih kovin so v prvem polletju večinoma upadle, brez večjih sprememb pa so bili donosi obvezniških indeksov.

Trgi v razvoju bodo do konca letošnjega leta težko ulovili nakopičeni zaostanek za razvitimi trgi. Po drugi strani pa razlike v donosnostih med posamičnimi razvitimi borzami niso tako velike, da bi že lahko govorili o zmagovalcih ali poražencih letošnjega leta. Vrh lestvice je še dosegljiv, borzna tekma pa se nadaljuje.