Dogovor predvideva, da bosta Španija in Grčija migrante, ki bodo zavrnjeni na nemško-avstrijski meji, sprejemali nazaj, dokler ne bo implementiran enoten evropski azilni sistem. Zavračali bodo migrante, za katere bo nemška policija ugotovila, da so že zabeleženi v sistemu Eurodac, evropski podatkovni zbirki prstnih odtisov, je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Operativne podrobnosti bodo določili v prihodnjih štirih tednih, je še pojasnil po poročanju tujih tiskovnih agencij. »Sodelovanje se bo začelo takoj, ko bo dosežen ustrezen dogovor,« je dodal.

Nemški časnik Die Welt je pred tem poročal, da bo za vsebino dogovorov odgovoren nemški notranji minister in predsednik Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer, ki je kanclerki Angeli Merkel tovrstne dogovore postavil kot pogoj za umiritev notranjepolitičnega spora glede migracijske politike.

»Poudarjamo, da članice EU na zunanjih mejah potrebujejo več podpore, tako finančno, kot pri zagotavljanju policistov in strokovnjakov na področju azila,« je še zapisal Seibert.

Španija in Grčija potrdile dogovor, Italija ga je zavrnila

Španski premier Pedro Sanchez je na novinarski konferenci v Bruslju potrdil dogovor z Merklovo, ki ga je označil za pravičnega. »Nemčija se ni zavezala samo, da bo prevzela stroške predaje vsakega migranta, ampak da bo tudi finančno podprla Španijo kot državo na zunanji meji EU,« je povedal.

Predsednik grške vlade Aleksis Cipras pa je povedal, da ne gre za velike številke, saj bi lahko na mesec v Grčijo vrnili med 100 in 150 ljudi.

Dodal je, da je Nemčija v okviru združevanja družin pripravljena sprejeti okoli 950 migrantov, ki so trenutno v grških centrih, njihovi družinski člani pa so v Nemčiji.

Nemška vlada je sporočila, da bodo odprte primere združevanja družin reševali postopoma. So pa izrazili pripravljenost, da bi vsaj del družin združili v Nemčiji.

Italijanski premier Giuseppe Conte je medtem po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa sporočil, da z nemško kanclerko ni sklenil nobenega dogovora o vračanju migrantov v Italijo.

Dosežen dogovor o migracijah

Evropski voditelji so danes zgodaj zjutraj na vrhu v Bruslju le dosegli dogovor o migracijah. Med drugim so dosegli dogovor o centrih za obravnavo migrantov zunaj EU in da bodo lahko članice prostovoljno vzpostavile centre tudi znotraj unije. Okrepili bi tudi varovanje zunanjih meja.

Vprašanje, ali bodo sklepi z vrha zadostovali, da bo CSU zakopala bojno sekiro v sporu s sestrsko Krščansko-demokratsko unijo (CDU), pa ostaja odprto. Seehofer je namreč pred vrhom grozil, da bo na meji z julijem začel zavračati migrante, če Merklova ne bo našla evropske rešitve. Na sklepe vrha EU glede migracijske problematike se Seehofer zaenkrat ni želel odzvati.

Nemška kanclerka je prepričana, da zaključki vrha in tudi ob robu sklenjen dogovor z Grčijo in Španijo več kot zadostijo zahtevam Seehoferja.

Dogovor, ki so ga dosegli voditelji članic EU, je označila za korak v pravo smer. »Mislim, da smo tukaj skupaj nekaj dosegli in je morda celo več, kot sem pričakovala. Seveda pa to ni konec poti,« je poudarila.