Po tem, ko je bataljonska bojna skupina februarja letos zahtevno testiranje prestala z oceno »nepripravljena za bojno delovanje«, saj je v posameznih ocenjevalnih sklopih prejela preslabe ocene za skupno pozitivno oceno, je to pot – pričakovano – ocenjena s skupno pozitivno oceno.

Bataljonska bojna skupina 72. brigade je vse od februarskega fiaska, ki je takrat odnesel tako njenega poveljnika kot načelnika generalštaba, izvajala izključno kolektivna urjenja. Zdaj je tako (končno) »combat ready« oziroma pripravljena na bojevanje. Gre sicer za ocenjevalno skupino Slovenske vojske, v kateri sodelujeta tudi predstavnika zveze Nato. Kakšne oziroma kako visoke ocene je skupina na vnovičnem ocenjevanju prejela po posameznih sklopih, na generalštabu Slovenske vojske (SV) ne morejo povedati: »Posamezni elementi ocene pripravljenosti so operativni podatek, ki ga zaradi stopnje tajnosti ne moremo posredovati.«

Osemstoglava bataljonska skupina 72. brigade bo, kot pojasnjuje tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez, v prihodnje vzdrževala doseženo stopnjo zmogljivosti in pripravljenosti: »Opravljali bodo operativne naloge v Sloveniji in izvajali naloge na mednarodnih operacijah na Kosovu, v Libanonu in na okrepljeni prednji prisotnosti v Latviji.«

Večina rezervistov bo končala svoje delo

Ko je moral zaradi februarske polomije bataljonske bojne skupine mesto načelnika generalštaba zapustiti generalmajor Andrej Osterman, ga je vlada zamenjala z generalmajorjem Alanom Gedrom. Slednji je takoj, ko je prevzel vodenje generalštaba, katerega stalna sestava je takrat po njegovih besedah štela 1200 pripadnikov manj od predpisanega števila, na pomoč poklical pripadnike prostovoljne pogodbene rezerve.

Ko so končali usposabljanja, je 414 rezervistov maja začelo delo v pomoč stalni sestavi Slovenske vojske. Z generalštabom so podpisali pogodbo o opravljanju vojaške službe v miru, sklenitev pogodbe je veljala za od enega do šestih mesecev. Ker je bataljonska bojna skupina v drugo pozitivno prestala ocenjevanje, bo s tem večina rezervistov končala svoje pogodbeno delo, pojasnjujejo na generalštabu. »Prihodnji mesec, julija, bo vojaško službo v miru tako nadaljevalo le še osemdeset pripadnikov prostovoljne pogodbene rezerve,« je napovedal Korez. Kolikšen dodatni strošek je z vpoklicem prostovoljne pogodbene rezerve nastal za davkoplačevalce? Maja je SV za plače vpoklicanih rezervistov odštela 300.000 evrov, kakšen strošek bo nastal z junijskimi plačami, pa bo, kot pravi Korez, znano petega julija.