Mnogi ga imajo za najprodornejšega televizijskega satirika, njegova oddaja Last Week Tonight pa vedno odpira teme, ki jih drugi zamolčijo. O Johnu Oliverju govorimo, Britancu na HBO. Letošnja sezona Oliverjevega šova je bila burna. Najprej ga je tožil rudarski magnat Robert Murray, češ da ga je v oddaji užalil, a je sodišče tožbo zavrglo kot neutemeljeno. Nato se je pošalil iz knjige ameriškega podpredsednika Mika Pencea o njegovem zajcu ter sam napisal zgodbo o politikovem zajcu, češ da je gej, knjiga pa je bila na Amazonu celo bolje prodajana kot original. Potem je na dražbi osebnih predmetov Russlla Crowa kupil njegov ščitnik za mednožje iz filma Cinderella Man: legenda o boksarju ter ga poslal v edino še odprto izposojevalnico videokaset v ZDA, ki je na Aljaski, da bo tja zahajalo več ljudi. Russell Crowe je bil tako navdušen nad Oliverjevo potezo, da je denar, ki ga je dobil s prodajo ščitnika z mednožje (7000 dolarjev), namenil za odprtje posebne enote za zdravljenje klamidije pri koalah in ga poimenoval po Oliverju.

Izginil je s kitajskega spleta

Nazadnje pa ga je v dveh državah doletela cenzura. V Veliki Britaniji velja zakon, ki prepoveduje uporabo posnetkov iz parlamenta v satiričnih oddajah. In ravno to je naredil Oliver, ko je predvajal cvetober zabavnih izjav predsednika parlamenta. V Veliki Britaniji tega dela niso predvajali. Zato je teden dni pozneje ponovno predvajal posnetke iz parlamenta, za britansko televizijo pa je namesto tega posnel pet minut dolgočasnega branja spletnih kritik restavracij iz Idaha. Češ, pa spremenite nedemokratični zakon.

Nazadnje je pred dobrim tednom sprožil val kitajske cenzure. V oddaji je kritiziral kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Omenil je vse, kar kitajske cenzorje vznejevolji: kult osebnosti, ki ga je ustvaril z neomejenim predsedniškim mandatom, nasilje nad muslimansko manjšino ter kitajskega disidenta in Nobelovega nagrajenca Liu Xaoboja, čigar vdova je še vedno v hišnem priporu. Nazadnje pa se je pošalil še iz tega, da je cenzuriran tudi medvedek Pu, ker kitajskega predsednika na spletu primerjajo s slavnim medvedom iz otroških knjig. Dovolj, da je Oliverjevo ime izginilo s kitajskega spleta.