Šarec je v izjavi za medije poudaril, da je bil sestanek izjemno korekten, da so predstavniki SAB, SD, DeSUS, SMC in NSi pokazali veliko mero razumevanja in praktično vsi predlagali, »da se gre v to projektno pogodbo«.

Ta po njegovih pojasnilih pomeni, da koalicijska pogodba ne bo dolgo gradivo na stotih straneh, ampak se bodo dogovorili, kateri projekti so ključni za Slovenijo in jih bodo izvajali poleg reševanja tekočih problemov. Če se bodo tako dogovorili, bodo v pogodbi določili tudi datume za uresničitev projektov.

Predsednik LMŠ pa je zanikal, da bi se za tako obliko pogodbe odločili zaradi NSi. »To je zato, ker se toliko strank pogovarja, pa tudi časi so taki,« je dejal in spomnil, da so bile v preteklosti koalicijske pogodbe na »dolgo in široko napisane«, in ostale neuresničene.

Na posvetovanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem v začetku prihodnjega tedna bo vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič po besedah prvaka stranke povedal, da LMŠ ne bo šla v vlado s SDS in da se pogovarjajo s skupino strank o oblikovanju koalicije. Prav tako bodo Pahorju sporočili, da se z njim strinjajo, da je prav, da relativni zmagovalec na volitvah dobi prvo priložnost kot mandatar.

Bratuškova: Iskali bomo najmanjši skupni imenovalec, ne razlik

Predsednica SAB Alenka Bratušek je po pogovoru predstavnikov šestih strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca pojasnila, da se vedno bolj aktivno ukvarjajo z oblikovanjem sredinske vlade. »Dogovorili smo se, da bomo med sabo iskali najmanjši skupni imenovalec, in ne razlik,« je dejala in kot kandidatu za mandatarja zagotovila podporo Šarcu.

»Mislim, da je jasno, da če smo danes sedeli na sestanku sredinske koalicije, gre naših pet glasov Šarcu. Tak je bil tudi dogovor znotraj poslanske skupine,« je Bratuškova na novinarski konferenci odgovorila na vprašanje, kaj bodo prihodnji teden na posvetovanju s poslanskimi skupinami povedali predsedniku republike Borutu Pahorju.

Glede tega, ali bi v koaliciji raje videli NSi ali Levico, pa je odvrnila, da ni pomembno, koga bi njihova stranka raje videla v vladi, ampak kaj bo ta vlada sposobna narediti za našo državo.

Po mnenju SAB mora biti prva naloga nove vlade zdravstvo. »Želimo zelo natančno zavezo, do kdaj in s koliko denarja bomo čakalne vrste skrajšali,« je poudarila Bratuškova. Po njenih navedbah se bo treba prav tako dogovoriti o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in košarice zdravstvenih pravic.

Šarec o projektnem sodelovanju tudi z Levico

Marjan Šarec se ločeno sestal še s predstavniki Levice. Po srečanju je pojasnil, da so tudi z njimi govorili o projektnem sodelovanju. Kot pravi koordinator stranke Luka Mesec, je odločitev o tem na organih stranke.

Kot je dejal Šarec, so se odločili, da vsak opredeli projekte, ki so zanj ključni, nato pa bodo videli, kje se strinjajo. Kateri projekti bi to lahko bili, pa bo znano, ko se bodo ponovno sestali in bo vsak povedal svoje stališče.

Mesec je po srečanju sicer ugotavljal, da je vlada, ki jo snuje Šarec, precej jasna: »združena sredina in NSi, brez Levice«.

Če bi ta vlada v nastajanju izrazila namero, da bi politike Levice postavil pred zahteve kapitala, bi po besedah Meseca bili zainteresirani za sodelovanje. »Ker pa očitno gre v drugo smer, ne zavidamo tistim, ki so tam,« je odgovoril na vprašanje, ali bi raje videli, da bi bili v skupne pogovore vključeni sami in ne NSi.

Spomnil je, da so pred volitvami jasno povedali, da si želijo leve vlade. Po besedah Meseca ni prišlo niti do resnih pogovorov o oblikovanje take koalicije, ker so očitno že od začetka merili na drugačno vlado. Izpostavil je še, da lahko glasovi Levice pridejo samo s »temeljito spremembo političnega kurza« te vlade v nastajanju.

Šarec je na vprašanje, ali je cilj pogovorov z Levico njena podpora pri morebitnem glasovanju o njem kot mandatarju oz. podpora morebitni vladi pod njegovih vodstvom, odgovoril, da je v tem hipu še težko govoriti tako o glasovanju o mandatarstvu kot o sami vladi.

»Če si zapiramo vrata že na začetku, potem bomo težko delali,« je dejal in dodal, da nenazadnje tak pristop narekuje tudi rezultat volitev. Za ločen sestanek z Levico pa so se odločili "glede na znana stališča, ki so nekako nasprotna z nekaterimi drugimi strankami«.

Šarec: Vsa vrata so še odprta

O nadaljnjih pogovorih - s katerimi strankami bodo potekali skupaj in s katerimi ločeno -, pa je dejal, da dokler še niso vsega dorekli in začeli »čisto na polno«, ne more govoriti ne o tej ne o oni obliki. Zaenkrat pa je zanj in za LMŠ bistveno, da se pogovori nadaljujejo.

Vsaka od peterice strank, s katerimi se je sestal dopoldne, je po njegovih navedbah že poslala po deset točk, ki jih vidi kot ključne, na tem bodo delale strokovne skupine. »Vsa vrata pa so še odprta,« je poudaril.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec bo po napovedih Mesca predsedniku republike Borutu Pahorju na posvetovanjih o mandatarju sporočil, da se bodo v zameno za podporo mandatarju morali pogovarjati o ključnih projektih Levice, ki bi jih podprla naslednja koalicija.

Na vprašanje, ali bi se lahko zgodilo, da Levica ne bi podprla Šarčeve vlade in Janezu Janši omogočila, da pride na oblast, je Mesec odvrnil, da bi to bil zelo neugoden scenarij. »Ne moremo dati bianco menice vladi, ki bo izvajala nasprotne politike od tistega, ker bi želeli mi. Naši glasovi nikakor ne bodo zastonj,« je še dodal.