Risbe so v latinskem rokopisu cesarja Friderika II., ki ga hrani vatikanska knjižnica, odkrili finski biologi.

»Avstralijo in otoke v njeni bližini razumemo kot ene od zadnjih odkritih delov sveta; evropski pogled je, da gre za mrtvi kontinent, na katerem se, dokler ga niso odkrili Evropejci, ni dogajalo nič,« je za britanski Guardian povedala raziskovalka Heather Dalton.

Dodala je, da je dejstvo, da je v rokopisu narisani kakadu s severnega dela Avstralije ali Nove Gvineje in otokov okoli nje prek trgovcev prišel do Kaira in naprej na Sicilijo, zelo pomembno. »Daje vpogled v precej živahno trgovsko mrežo«, je dejala Daltonova.

Kakaduja Frideriku II. podaril egiptovski sultan

Raziskovalci menijo, da gre pri upodobitvah kakaduja v rokopisu najverjetneje za eno samo ptico, in sicer kakaduja, ki ga je Frideriku II. podaril egiptovski sultan, kar pomeni, da je ptica z območja Avstralije najprej pripotovala v Egipt, nato pa v Evropo.

Ugotovili so tudi, da je bil upodobljeni kakadu samica, medtem ko ga je cesar risal, pa je bila mirna in se je počutila varno, kar je razvidno iz njenega čopka na vrhu glave, ki je spuščen - če je ptica prestrašena ali agresivna, je čopek namreč dvignjen.