Po 12 letih na selektorski klopi mora le še podpisati nov dogovor do leta 2022. »Veliko prezgodaj je, da bi odgovoril, najmanj nekaj ur bom potreboval, da bom vse skupaj videl bolj jasno, razočaranje je globoko v meni. O tem se bomo pogovarjali jutri, bomo videli, kaj bo vse skupaj prineslo,« je bil vidno na tleh Löw.

»To je za nas zelo hudo razočaranje. V slačilnici je bila smrtna tišina. Čestitke današnjim tekmecem, Švedski in Mehiki. Mi pa smo bili zasluženo izločeni iz prvenstva. Imeli smo veliko priložnosti, toda žoga ni hotela v gol,« je menil Löw.

»Že pred odhodom na svetovno prvenstvo smo se odločili, da bomo pogodbo z Löwom podaljšali do leta 2022. Prepričani smo, da nihče drug ne bi bolje izpeljal prenove nemške reprezentance, kar bo nujnost, ne glede na to, kaj se bo zgodilo na mundialu,« pa je še pred porazom z Južno Korejo, s katerim je Nemčija na zadnjem mestu predtekmovalne skupine končala SP, dejal Grindel.

Po izpadu razočaranje v reprezentanci in domovini

Nič kaj dobre volje po današnjem porazu v 3. krogu proti Južni Koreji (0:2) v Kazanu niso bili v nemškem taboru. Branilec Mats Hummels je priznal, da je to zares grenak večer zanje. »Resnično je to grenak večer za nas,« je za televizijo ZDF povedal Hummels, ki je ob koncu tekme zapravil eno izmed nemških priložnosti. »Res težko je sploh opisati vse skupaj,« je dejal Hummels in nadaljeval: »Žoge nam ni uspelo spraviti v mrežo, čeprav smo imeli precej priložnosti, tudi sam sem jo imel v 86. minuti. Moral bi zadeti.«

Branilec Bayerna je še enkrat podaril, da je to grenak večer tako za nemške nogometaše kot navijače. »Verjeli pa smo do konca, poskušali smo s streli, a žoga ni hotela v mrežo. Res smo se trudili.«

Nemčija se je na SP uvrstila s popolnim izkupičkom desetih zmag v kvalifikacijah, toda Hummels priznava, da so nazadnje dobro igrali prav takrat, ko so si zagotovili nastop na SP. »V neugoden položaj smo se spravili po porazu na prvi tekmi v Rusiji proti Mehiki. Nazadnje, ko smo dobro igrali, je bilo jeseni 2017,« je še povedal Hummels.

Der Spiegel: Zgodovinska sramota

Po izpadu, sploh prvem nemškem v skupinskem delu SP, se je oglasil tudi predstavnik za stike z javnostmi nemške kanclerke Angele Merkel. »To ni bilo naše SP - kako žalostno. Toda prišli bodo drugi turnirji, na katerih se bomo spet lahko veselili,« je zapisal Steffen Seibert. Bolj kritični so bili pri tedniku Der Spiegel, kjer so zapisali: »Zgodovinska sramota.« Na uradnem profilu nemške reprezentance na Twitterju so zapisali: »Brez besed.«

V berlinski navijaški coni so gledalci začeli zapuščati prizorišče še pred koncem tekme. »To niso svetovni prvaki. Sploh se niso borili. Popolnoma zasluženi smo izpadli. Ni bilo boja, poguma, idej,« je bil besen 27-letni navijač Oliver Fischer.