V letu 2017 je Novartis za naložbe v Sloveniji namenil skoraj 170 milijonov evrov, od leta 2003 je tako v Sloveniji vložil za več kot dve milijardi evrov sredstev. Od tega je bilo več kot 1,1 milijarde evrov namenjenih naložbam v razvoju, preostalo pa posodabljanju in širitvi proizvodnih zmogljivosti.

Poleg naložb tudi zaposlovanje

V letu 2017 je Novartis v Sloveniji redno zaposlil 410 sodelavcev. Ob koncu leta 2017 je bilo tako v družbi 3962 redno zaposlenih, 47 odstotkov jih je imelo visokošolsko izobrazbo, od tega jih je bilo več kot 480 magistrov in doktorjev znanosti. V zadnjih šestih letih so v Sloveniji zaposlili več kot 1800 sodelavcev.

Ena od ključnih globalnih usmeritev Novartisa je postati in ostati prva izbira za najbolj perspektivne in talentirane kadre, zato je upravljanje talentov ena od prioritet tudi v Sloveniji. Želijo pritegniti najboljše, kar ponujajo zaposlitveni trg, fakultete, raziskovalni inštituti in druge izobraževalne ustanove. Dva uspešna načina pridobivanja mladih talentiranih kadrov sta na primer Regijski BioCamp, tridnevni mednarodni dogodek, na katerega povabijo najperspektivnejše dodiplomske in podiplomske študente naravoslovnih znanosti in je letos potekal že osmič zapored, in Novartisov karierni zajtrk.

Biti del velikega globalnega sistema je velika priložnost. Kot del Sandoza in Novartisa imajo zaposleni v družbi dostop do izjemno širokega nabora znanj in izkušenj in možnost razvoja kariere v okviru celotne skupine Novartis.

Tako Novartis v Sloveniji zaposlenim ponuja urejeno delovno okolje, ki ponuja možnost razvoja, menjavo delovnega mesta znotraj družbe, stimulativno plačilo glede na posameznikovo delovno učinkovitost in vedenje.

Razvijajo in po vsem svetu lansirajo nove, tehnološko zahtevne izdelke

Skupaj z vsemi Novartisovimi divizijami je družba vodilni ponudnik zdravil na slovenskem trgu. V letu 2017 je Lek utrdil položaj drugega največjega ponudnika generičnih zdravil v Sloveniji. Z rastjo tržnega deleža, ki je konec leta 2017 znašal  27,8 odstotka, je okrepil vlogo tržnega vodje v segmentu zdravil brez recepta.

Biti sposoben razviti in na trge po vsem svetu dati nove, tehnološko zahtevne izdelke, je ključna konkurenčna prednost Leka in omogoča, da so vodilni razvojni center Sandoza, generične divizije Novartisa, in ena vodilnih Sandozovih lokacij za uvedbo novih zdravil na globalne trge.

V letu 2017 so v Razvojnem centru Slovenija dokončali razvoj in vložili 17 dosjejev za zdravila na trgih ZDA, Evropske unije, Rusije, Kanade, Avstralije, Mehike in Kitajske ter tri dosjeje za zdravilne  učinkovine na zahtevnih trgih ZDA in Kanade. Sandoz je na trge ZDA, Evropske unije, Kanade, Mehike, Japonske, Avstralije in Brazilije uspešno lansiral 18 zdravil, razvitih v Razvojnem centru Slovenija.

Iz Slovenije pa so v letu 2017 lansirali več kot 15 novih molekul oziroma več kot 975 novih  zdravil, in sicer na 90 trgov po svetu.

V letu 2017 so v Novartisu v Sloveniji dosegli rast skupnega obsega proizvodnje. Zdravila, proizvedena v Sloveniji, se tržijo po vsem svetu skozi široko Sandozovo in Novartisovo prodajno mrežo. Nekatera ključna zdravila  vsebujejo tudi lastno razvito in izdelano učinkovino.

Več kot 90 odstotkov njihovih zdravil, razvitih ali proizvedenih v Sloveniji, gre v izvoz, tržijo jih v več kot 150 državah, kjer deluje široko razvejana prodajna mreža Sandoza in Novartisa.  ea, ap