Potem ko so se številni favoriti skozi šivankino uho prebili v izločilne dvoboje 21. svetovnega prvenstva v nogometu, je danes spodletelo Nemcem. Aktualni svetovni prvaki so ves čas hodili po robu, se proti Švedom v zadnjih sekundah obdržali nad gladino, danes pa so dokončno potonili. V zadnjem krogu skupinskega dela so jim Južni Korejci v sodnikovem podaljšku zabili dva gola ter Nemce prvič v zgodovini svetovnih prvenstev poslali domov že pred izločilnimi dvoboji. Zmaga Južne Koreje je šla na roko Nigeriji, ki je proti Švedom doživela visok poraz z 0:3, kljub temu pa kot drugouvrščena reprezentanca napredovala v osmino finala.

Nemci so bili večji del tekme boljši tekmeci. Južni Korejci so si sicer priigrali nekaj obetavnih priložnosti, več proti koncu dvoboja, ko so Nemci vse stavili na napad. Zadnji veliki priložnosti za zmago Nemčije sta zapravila Mats Hummels in Toni Kroos. Hummels je v 87. minuti z ugodnega položaja z glavo streljal prek vrat, strel Kroosa pa je ubranil južnokorejski vratar Jo Hyeon Woo, sicer najboljši posameznik nogometne bitke v Kazanu. V sodnikovem podaljšku so nemški nogometaši doživeli ene najtežjih trenutkov v zgodovini svetovnih prvenstev. Južni Korejci so najprej povedli, tri minute kasneje pa kaznovali prihod vratarja Manuela Neuerja v napad ter z drugim zadetkom zabili žebljico na nemško glavico. Azijci so se častno poslovili od svetovnega prvenstva in se hkrati maščevali Nemcem za poraz v polfinalu pred 16 leti na domačem terenu.

»Moral bi zadeti,« je priznal Mats Hummels. »Imeli smo veliko priložnosti, a nikakor nismo zadeli. Zelo smo razočarani,« je nadaljeval nemški nogometaš. Nemški selektor Joachim Löw je priznal, da si niso zaslužili napredovanja in da je v slačilnici vladala smrtna tišina. Dodal je, da bo še razmislil o svoji prihodnosti na nemški klopi, ki jo vodi dvanajst let, četudi mu je predsednik nemške nogometne zveze Reinhard Grindel že pred tekmo obljubil novo štiriletno pogodbo. Nemški mediji po izpadu svetovnih prvakov niso bili prizanesljivi. Najdlje so šli pri Spieglu, kjer so izpad pospremili z besedno zvezo »zgodovinska sramota«.

Švedi so strli odpor Mehike v drugem polčasu. Čeprav so imeli Mehičani žogo precej več v posesti, so bili Skandinavci nevarnejši. Dokazali so, da niso v dodatnih kvalifikacijah slučajno izločili Italije in že pred prvenstvom pripravili enega največjih presenečenj.

V skupini E so Brazilci upravičili vlogo favoritov. Srbi so sicer na začetku drugega polčasa nekajkrat resno ogrozili brazilski gol, dvome o zmagovalcu pa je hitro razrešil Thiago Silva. »Dali smo vse od sebe, igrali smo dobro,« je po tekmi povedal srbski nogometaš Filip Kostić. Švicarji proti Kostariki niso blesteli, z neodločenim izidom pa so si priigrali drugo mesto v skupini, ki jim v osmini finala prinaša dvoboj s Švedi. Brazilci se bodo pomerili z Nigerijo.