Poslovnež Milan Mandarić lahko začne postopek vpisa lastništva nad nedokončano stavbo na Dalmatinovi ulici 8 v zemljiško knjigo. Omenjeno stavbo, ki jo je začela graditi projektna družba Hiša 8, a je še pred dokončanjem propadla, je Mandarićeva družba Domus Aurea – Zlata hiša kupila v stečajnem postopku. Sodišče, pred katerim poteka stečajni postopek Hiše 8, je ugotovilo, da je Domus Aurea izpolnila vse pogoje za vknjižbo lastninske pravice.

Mandarićeva družba je februarja letos edina oddala zavezujočo ponudbo za nakup nepremičnine v središču mesta, zanjo pa je plačala 4,735 milijona evrov brez davka. Toda z denarjem od kupnine bo stečajni upravitelj Hiše 8 Andrej Marinc poplačal prav Mandarića, saj je poslovnež že pred časom od družbe TCK odkupil terjatev, ki je bila zavarovana s hipoteko na nedokončani stavbi, in je bil prvi na vrsti pri poplačilu. Terjatev, ki jo je imela TCK do družbe Hiša 8, je znašala kar 9,5 milijona evrov, vendar je utemeljeno sklepati, da je Mandarić zanjo odštel bistveno manj. Ker ni jasno, koliko je Mandarića stal nakup terjatve, je težko oceniti, koliko ga je v resnici stal nakup tako imenovane Dalmatinke.

Želja po čimprejšnjem nadaljevanju gradnje

Mandarićeva pravna zastopnica v postopkih nakupa nedokončane stavbe Carmen Dobnik je februarja povedala, da bi se gradnja lahko začela kmalu. »Želja je, da bi vse potekalo brezhibno, tako da bi nekje v začetku poletja lahko nadaljevali gradnjo. Ni samo interes investitorja, da se gradnja čim prej začne, tudi z vidika mesta, ki prenavlja infrastrukturo v tem delu mesta, in okoliških stanovalcev bi bilo pomembno, da se gradbišče čim prej nadomesti z atraktivno zgradbo,« je takrat pojasnila Dobnikova. Ker je gradbeno dovoljenje za novogradnjo na Dalmatinovi 8 še vedno veljavno, bo Mandarićeva družba stavbo dokončala skladno s tem dovoljenjem. Novost bodo le manjši lepotni popravki fasade, je februarja povedala Dobnikova. Te spremembe na fasadi pa bo moral blagosloviti Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Hiši 8 je pred finančnim potopom uspelo zgraditi tri kletne etaže, pritličje, prvo in del drugega nadstropja. Ko bo stavba končana, bo imela poleg pritličja še šest nadstropij in mansardo. V kletnih etažah bo 85 parkirnih mest, v nadzemnih etažah pa bo 11 poslovnih prostorov in 14 nadstandardnih stanovanj. Mandarić je pred časom v medijih omenil, da naj bi bila cena kvadratnega metra stanovanja od 8000 do 10.000 evrov.