Predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Matej Tonin sta na današnjem srečanju začrtala pot do nove slovenske vlade. Pahor bo prve pogovore o možnem kandidatu za mandatarja z vodji poslanskih skupin opravil že v ponedeljek in torek. »Kot predsedniku republike, ki je dolžan državnemu zboru predložiti kandidata za predsednika vlade, mi je zelo pomembno, da dobim čim bolj jasna stališča vodij poslanskih skupin,« je dejal Pahor. Zato dopušča možnost, da bi pogovore z vodji poslanskih skupin izvedel v dveh krogih: »Glede na to, da obstaja možnost, da njihova stališča o podpori kandidatu ne bodo tako jasna, kot bi si želel, da bi na tej osnovi lahko sprejel odločitev, dopuščam možnost, da se bom z njimi vnovič posvetoval v istem tednu, morda najkasneje konec prihodnjega tedna.« Če tudi po koncu drugega kroga posvetovanj ne bo jasno, kdo uživa potrebno parlamentarno večino za sestavo vlade, bo Pahor za mandatarja predlagal relativnega zmagovalca volitev Janeza Janšo.

V nekaterih poslanskih skupinah si sicer želijo več časa za oblikovanje stališč o tem, kdo uživa njihovo podporo. Predlogi o tem po besedah Tonina prihajajo zlasti iz kroga strank, ki se združujejo okoli Marjana Šarca. »Da bi poslanske skupine natančno vedele, ali lahko nekemu kandidatu zagotovijo podporo, je treba vedeti, ali so programsko usklajene. Ker so se programski pogovori šele začeli, je morda nekoliko nerealno pričakovati, da naj bi se že do ponedeljka ali torka tudi zaključili,« meni Tonin. S predsednikom republike sta kljub temu sklenila, da z začetkom pogovorov z vodji poslanskih skupin ne gre odlašati. Pogovori pomenijo tudi pritisk na to, da se postopek oblikovanja vlade vendarle pospeši.

Janša lahko soglasje naknadno umakne

Predsednik republike in predsednik državnega zbora sta se pogovarjala tudi o nekaterih pravnih dilemah, povezanih z izbiro mandatarja. V primeru, da Pahor za mandatarja predlaga Janeza Janšo, ta pa začne postopek oblikovanja vlade in ugotovi, da nima ustrezne večine, lahko Janša soglasje tudi naknadno umakne, poslanci pa o njem ne glasujejo. Vprašanje, ki še ostaja odprto, je, ali je s tem prvi krog glasovanja – četudi do dejanskega glasovanja ne pride – porabljen. »Zakaj je to pomembno? Zaradi tega, ker je potem v tretjem krogu lahko nekoliko manjša večina za izvolitev predsednika vlade kot sicer,« je poudaril Tonin. Poleg tega lahko kandidata v drugem krogu poleg predsednika republike predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Ta pravna dilema bo po Toninovih zagotovilih rešena v prihodnjih dneh.

Parlament kmalu operativen

Jutri bo Tonin organiziral prvi delovni posvet, v petek pa kolegij predsednika državnega zbora, na katerem namerava sklicati tudi prvo izredno sejo državnega zbora. Ta naj bi potekala v ponedeljek ali torek. Na njej bodo oblikovali tri odbore, in sicer za zunanjo politiko, za splošne zadeve EU in skupni odbor, ki bo do ustanovitve drugih odborov pokrival vse preostale resorje. »S tem bo slovenski parlament postal operativen. Od prihodnjega tedna bo parlament lahko obravnaval vse zadeve, ki bodo prišle v našo hišo,« je naznanil Tonin. Med drugim tudi zakon o zdravniški službi, ki naj bi uredil problematiko prihoda tujih zdravnikov.