Iz Španije poročajo o uničenju neprecenljive skulpture iz 16. stoletja. Skupina restavratorjev, ki je opravila nalogo, bi morala leseno skulpturo le očistiti, namesto tega pa so jo tako predelali, da namesto na svetnika spominja na kakšen Disneyjev lik.

Restavriranje petstoletne skulpture v cerkvici San Miguel de Estella je po navajanju tujih medijev potekalo brez vednosti župana, ki je ob končnem rezultatu zgrožen. Kot navaja Telegraph, je za očiščenje skulpture skupino Karmacolor zaprosil lokalni župnik, skupina restavratorjev pa je delo nato predala nekemu učitelju.

Na katastrofalno izvedbo restavriranja skulpture se je odzvalo tudi Združenje za ohranjanje umetnosti (ACRE), ki je opozorilo na alarmantno pomanjkanje strokovnjakov, ki bi znali restavratorsko delo opraviti tako, kot je treba. Pri ACRE razmišljajo tudi o sproženju sodnega postopka zaradi »zločina zoper kulturno in zgodovinsko dediščino«. Strokovnjaki trenutno preučujejo, ali je skulpturo moč »derestavrirati« in povrniti v prvotno stanje. Ironično spoznanje je, da skulptura pred posegi sploh ni bila potreba restavriranja, pač pa zgolj čiščenja.

Restavratorska katastrofa »opičji Jezus« privablja turiste

Za Špance uničenje cerkvenih umetnin ni nekaj novega. Pred časom so mediji poročali o starejši občanki, ki je – resda z najboljšimi nameni – uničila Jezusovo fresko iz 19. stoletja. Za fresko Elíasa Garcíe Martíneza v cerkvici Santuario de Misericordia v vasici Borja je dotlej slišal le malokdo. Freska Ecce Homo je svetovno slavo doživela šele, ko se jo je starejša vernica samoiniciativno odločila »restavrirati«. Končni izdelek je dokaz, da samo volja pogosto ni dovolj. Čeprav je imela ljubiteljska slikarka brez dvoma najboljše namene, je Jezus, ki je bil na prej propadajoči freski videti precej žalostno, po njenih posegih precej spremenil podobo. Po mnenju Špancev, ki so fresko preimenovali v Ecce Mono (tj. opica), posodobljen Jezus videti kot opičnjak. »Umetnina« priletne ženice je postala vir zabave za mnoge uporabnike družbenih omrežij, ki v Jezusu niso prepoznali le opice, pač pa tudi pošast. Nepoznana cerkvica je po po zaslugi freske opičjega Jezusa postala turistična zanimivost. Ali se bo kaj podobnega zgodilo z Disney skulpturo svetega Jurija, bo pokazal čas.