51 % Slovencev bo v prihodnjih mesecih počitnikovalo na Hrvaškem. Če se je lani pred obiskom tujine za nakup tuje valute odločilo 60 odstotkov Slovencev, jih bo letos to storilo le 47 odstotkov. Petinosemdeset odstotkov se jih bo na počitnice odpravilo s plačilno kartico, s to bodo opravili petino svojih nakupov.

48 % slovenskih turistov bo na Hrvaškem kartico uporabilo pri plačevanju na bencinskih servisih, 40 odstotkov pri nakupih hrane in pijače, 25 odstotkov v barih in restavracija ter 23 odstotkov pri plačilu cestnine.

66 % uporabnikov plačilnih kartic vsaj polovico nakupov opravi s kartico, 18 odstotkov jih s kartico plačuje vsak dan.

58 % Slovencev je prepričanih, da je plačevanje z brezstično kartico najhitrejša oblika plačevanja na blagajnah. Ob tem se sicer povečuje delež tistih, ki verjamejo, da bo čez pet let najbolj priljubljena metoda plačevanja plačilo z mobilnim telefonom.

44 % slovenskih potrošnikov je mobilni telefon že uporabilo za plačevanje. Največ jih ima izkušnje s plačevanjem z Moneto (30 odstotkov), nekateri pa tudi z mobilno denarnico banke izdajateljice plačilne kartice (12 odstotkov). Za mobilno plačilo se največkrat odločijo pri spletnih nakupih, na bencinskih servisih in pri plačevanju prevoza, na primer z mobilno aplikacijo Urbana.

57 % Slovencev bi bilo pri plačevanju pripravljeno uporabljati biometrijo, 29 odstotkov ali slaba tretjina pa bi plačevanje s karticami v celoti prenesla na mobilni telefon.