Čeprav se je končnica prvenstva za teksaške rakete iz Houstona iztekla v konferenčnem finalu zahoda, je Harden po koncu sezone prejel tolažilno nagrado, saj je prejel največ glasov v glasovanju za najkoristnejšega igralca rednega dela sezone.

Harden je v glasovanju prejel 9656 točk, njegova prva zasledovalca pa 738 oziroma 445 točk. Osemindvajsetletnik je v rednem delu sezone povprečno na tekmo dosegal po 30 točk, 5,4 skoka in 8,8 podaje in bil najboljši strelec lige.

Houston je redni del prvenstva končal na vrhu zahodne konference, a so jih v polfinalu končnice izločili kasnejši prvaki Golden State Warriors, ki pa so jih v ponedeljek pri delitvi nagrad v Los Angelesu večinoma prezrli. Kevin Durant in Stephen Curry sta v glasovanju za MVP rednega dela pristala na sedmem oziroma 11. mestu.

Naziv novinca leta je pripadel Benu Simmonsu (Philadelphia 76ers), Rudy Gobert (Utah Jazz) je pobral nagrado za najboljšega košarkarja na obrambnih položajih, za najboljšega trenerja minule sezone pa je bil imenovan Dwane Casey, ki pa je po izpadu v drugem krogu končnice že postal nekdanji trener Toronto Raptors in bo v novi sezoni vodil Detroit Pistons. Posebno nagrado za življenjski dosežek je pripadel legendi severnoameriške košarke Oscarju Robertsonu.

Košarkarski navijači so v posebnem glasovanju za najboljšo potezo pod obročema v minuli sezoni izbrali akcijo, pod katero se je podpisal LeBron James (Cleveland), ki je bil izbran tudi za avtorja najboljšega odločilnega meta ter najboljše asistence. Pod najboljše zabijanje sezone se je podpisal Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), blokado sezone pa je ustvaril Anthony Davis (New Orleans Pelicans).

Idealno začetno peterko lige NBA sestavljajo Anthony Davis (Pelicans), Kevin Durant (Warriors), James Harden (Rockets), LeBron James (Cavaliers) in Damian Lillard (Blazers).