Na slavnosten način je slovenska košarkarska reprezentanca začela priprave na zadnji dve kvalifikacijski tekmi prvega dela za svetovno prvenstvo proti Španiji (v četrtek ob 20. uri) in Črni gori (v nedeljo ob 20. uri) v Stožicah. Danes jih je namreč v predsedniški palači sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in jim za naslov evropskega prvaka podelil zlati red za zasluge. Na podelitvi so manjkali nekdanji selektor Igor Kokoškov, Anthony Randolph in Luka Dončić, za katerega je postalo jasno, da reprezentanci ne bo mogel pomagati na prihajajočih obračunih. Bil pa je prisoten nekdanji kapetan Goran Dragić, ki je v imenu reprezentance sprejel odlikovanje in predsedniku Pahorju poklonil dres in žogo s podpisi, nato pa se hitro vrnil na košarkarski kamp, ki te dni poteka na Rogli.

Dončić trenutno brez pogodbe

Da je nastop Luke Dončića na tekmah proti Španiji in Črni gori pod velikim vprašajem, je postalo jasno, ko je madridski Real na četrti tekmi španskega prvenstva še tretjič ugnal Baskonio in se je 19-letni Ljubljančan tako lahko udeležil nabora lige NBA v New Yorku. Njegov novi klub Dallas je sicer naklonjen temu, da njihovi igralci igrajo za svoje države, a so tokrat izrazili željo, da bi Dončić po naporni sezoni počival. »Luka ima veliko željo, da bi igral za reprezentanco. Dallas nam sicer ni dal ultimata, a so dali vedeti, da bi bili bolj veseli, če bi počival. Trenutna situacija je tudi taka, da je Luka brez pogodbe. Z Realom Madrid se mu je iztekla, z Dallasom pa jo lahko podpiše šele 7. julija. To pomeni, da sploh ni zavarovan in ga tudi KZS ne more zavarovati. Dončić je celo razmišljal, da bi zaigral na lastno odgovornosti, a smo mu to odsvetovali,« je pojasnil slovenski selektor Rado Trifunović. Dončić bo sicer v Stožicah prisoten, a bo skupaj z Goranom Dragićem le v vlogi navijača.

Nekaj več besed je Trifunović namenil tudi situaciji okoli Anthonyja Randolpha, s katerim naj bi po poročanju španskih medijev Real Madrid želel prekiniti sodelovanje leto dni pred iztekom pogodbe. »Randolphu se je obnovila poškodba stopala, ki mu je začelo zatekati. Potreben je počitek, zato pri Realu Madrid v finalu praktično ni igral. Želel je priti, a to v tem trenutku zaradi njegovega zdravstvenega stanja ni bilo mogoče.«

Skupaj že od 11. junija

Čeprav je današnji dan veljal za nekakšen uradni zbor reprezentance, pa so košarkarji pod vodstvom Trifunovića sicer trenirali že od 11. junija. »Nekoliko kasneje sta se pridružila le Vidmar in Čančar, sicer pa so bili vsi prisotni od začetka. Tega od njih nismo zahtevali, a so se kljub temu vsi odzvali, kar samo potrjuje dejstvo, kako silno si želijo igrati za Slovenijo,« zadovoljstva ni skrival Trifunović. Slovenija je sicer v kvalifikacijski skupini A z zmagama in porazoma trenutno na drugem mestu. Na prvem je Španija s štirimi zmagami, tretja in četrta pa sta z uspehom in tremi porazi Črna gora in Belorusija. Najboljše tri reprezentance iz vsake skupine prenašajo rezultate v drugi del, kjer se skupina A križa s skupino B (Ukrajina, Latvija, Turčija, Švedska).