Slovenski košarkarji so zlati red za zasluge prejeli za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa ter navdih ljudem.

Energija, moč in samozavest

Nepremagljivo moštvo so sestavljali Goran Dragić, Luka Dončić, Anthony Randolph, Gašper Vidmar, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Edo Murić, Saša Zagorac, Žiga Dimec, Matic Rebec, Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić.

»Naši igralci so izžarevali energijo, moč, samozavest in odločenost. Mi, Slovenci! je v času prvenstva odmevalo po celotnem košarkarskem svetu. Evropska zlata medalja ima za slovensko košarko sijaj zmage, kakršne doslej še ni bilo. Njeno žlahtnost dodatno plemeniti dejstvo, da je bilo evropsko zlato tudi prva slovenska medalja v članski konkurenci. Ob tem sta se kapetan Goran Dragić in Luka Dončić uvrstila v najboljšo peterko prvenstva, Goran Dragić pa je postal tudi najkoristnejši igralec,« je še zapisano v obrazložitvi Urada predsednika RS.

Manjkala Dončić in Randolph

Na podelitvi sta od igralcev manjkala le novopečeni član moštva lige NBA Dallas Mavericks Luka Dončić in naturalizirani Američan Anthony Randolph. Oba bosta izpustila tudi prihajajoči tekmi v kvalifikacijah za SP; ta četrtek s Španijo in v nedeljo proti Črni gori.

Podelitev državnih odlikovanj je potekala v sklopu dneva odprtih vrat, ki ga je urad predsednika pripravil ob dnevu državnosti.