Enaindvajseti junij ni le prvi poletni dan, temveč tudi svetovni dan žiraf. V ljubljanskem živalskem vrtu zato danes in jutri pripravljajo pester program, s katerim bodo v ospredje postavili te najvišje kopenske živali. Kot so ob tem zapisali v živalskem vrtu, žirafe, ko se skotijo, tehtajo okoli 68 kilogramov, v višino pa merijo 182 centimetrov.

Število žiraf upadlo za 40 odstotkov

V zadnjih tridesetih letih je število žiraf upadlo za kar štirideset odstotkov. Danes v vsej Afriki živi manj kot 100.000 žiraf. »Število upada zaradi človeka, ki zaseda njihov življenjski prostor s svojimi dejavnostmi in nezakonito pobija žirafe. Zato je svetovni dan žiraf priložnost za zbiranje podpore, ozaveščanje in spoznavanje izzivov, s katerimi se žirafe, zaradi človeka, srečujejo v naravnem okolju,« pojasnjujejo v živalskem vrtu.

Letošnji svetovni dan žiraf je zato posvečen akciji Twiga III, v okviru katere že tretje leto zapored poteka premestitev rothschildske podvrste žirafe v Ugandi. V tamkajšnjem nacionalnem parku so namreč živele tri četrtine predstavnikov te podvrste, dokler na območju parka niso odkrili nahajališča nafte. Takrat je organizacija za ohranjanje žiraf pripomogla k naselitvi novih populacij te podvrste na drugih območjih Ugande in povečala njihovo število s 1100 rothschildskih žiraf na okoli 2645 osebkov.

Pod Rožnikom Rastko in Cvetko

Prav rothschildski žirafi prebivata tudi v ljubljanskem živalskem vrtu. Rastko in Cvetko sta pod Rožnik pred desetletjem pripotovala iz češkega živalskega vrta v Olomoucu, kjer so ju imenovali František in Otis.

Še pred dvema letoma sta si samca prostorno ogrado delila še z dvema žirafama: rothschildskim žirafjim samcem Reinholdom in predstavnikom podvrste mrežastih žiraf Galom. A konec aprila 2016 je Reinholdu, tedaj najstarejši žirafi v čredi, usodno spodrsnilo na mokrih tleh, ki jih je ponoči poplavil pokvarjen napajalnik v boksu, je konec avgusta 2016 je zaradi zdravstvenih težav poginil še Gal. V živalskem vrtu so kmalu po tem napovedali, da želijo v čim krajšem času pod Rožnik pripeljati nove predstavnike teh dolgovratih sesalcev.