»Če te carine in ovire ne bodo kmalu odpravljene, bomo uvedli 20-odstotne carine na vse njihove avtomobile, ki prihajajo iz EU. Izdelujte jih tukaj!« je tvitnil Trump.

Evropa je reagirala na carinske ukrepe ZDA

Danes so v veljavo stopile sredi meseca potrjene višje carine EU na ameriško blago v vrednosti 2,8 milijarde evrov letno. Gre za odziv unije na carine, ki jih je Trump uvedel na evropski izvoz jekla in aluminija. Za veliko večino ameriških proizvodov bodo carine 25-odstotne.

ZDA so 1. junija carine na uvoz jekla iz Evrope določile pri 25 odstotkih, na uvoz aluminija pa pri desetih odstotkih. Podobne ukrepe je Washington uvedel tudi proti številnim drugim državam, kar je utemeljil z ogrožanjem nacionalne varnosti.

EU se je odzvala s carinami na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Gre za izdelke, kot so slavne ameriške kavbojke, motorna kolesa (npr. Harley Davidson) in viski. Na seznamu so tudi brusnice, brusnični sok, pomarančni sok, sladka koruza in arašidovo maslo, pa moška usnjena obutev, kozmetični izdelki ter vrsta proizvodov iz jekla.

Komisija je sicer izračunala, da je evropski izvoz jekla in aluminija, ki ga zadevajo ameriške carine, vreden 6,4 milijarde evrov. Ker tokratne carine pokrivajo le 2,8 milijarde evrov vreden ameriški izvoz, obstaja načrt še za pokritje preostalih 3,6 milijarde evrov.