Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes na Brdu pri Kranju potegnila črto pod razburljivo minulo sezono (500 golov na 180 tekmah) s podelitvijo priznanj najboljšim klubom in posameznikom ter opravila tudi uvodno dejanje nove sezone 2018/19. Prireditveni prostor je bil kar na osrednjem igrišču v nacionalnem nogometnem centru, kjer se je predsednik NZS Radenko Mijatović dobro razpoložen, potem ko si je v Rusiji ogledal uvodne tekme svetovnega prvenstva (Rusija – Savdska Arabija, Nemčija – Mehika in Španija – Portugalska), rokoval s predstavniki slovenskih prvoligašev in drugoligašev, ki so nestrpno čakali na žreb 28. sezone v samostojni državi.

»Lanska sezona me je navdušila zaradi izjemnega dvoboja za prvaka, bitk za uvrstitev v Evropo in obstanek. Slovensko prvoligaško tekmovanje je bilo zelo kakovostno in s skoraj tremi goli v povprečju na tekmo tudi učinkovito,« je povedal Radenko Mijatović, ki pa ni imel možnosti, da bi podelil priznanje najboljšemu strelcu lige Luki Zahoviću (18 golov). Ker je Maribor imel danes prijateljsko tekmo z Vardarjem (3:3, potem ko je Maribor vodil s 3:0 po 17 minutah), so Zahoviću priznanje podelili kar v Moravskih Toplicah, kjer so vijoličasti na pripravah. »Takšne lovorike mi ne pomenijo veliko. Veliko bolj pomembne so tiste, ki ostanejo v klubskih vitrinah. Po drugem zlomu ključnice mi je bilo zelo hudo. Najhujšo krizo sem imel pet minut pod tušem, nakar sem si rekel, da se bom vrnil še boljši. Po poškodbi sem na priprave prišel težji 5,5 kilograma, nakar sem spremenil prehrano. Tako sem izgubil maščobo in okrepil mišično maso. Še nikoli se fizično nisem počutil tako dobro, kot se trenutno,« je povedal 22-letni Luka Zahović. Prav neverjetno pa zlata kopačka slovenske lige ni bila izbrana v najboljšo enajsterico lige, ki jo je objavil slovenski nogometni sindikat. Pokale so prejele najboljše tri ekipe v ligi (Olimpija – predsednika Milana Mandarića je spremljal Sebastjan Cimerotić, Maribor, Domžale – športni direktor Matej Oražem je napovedal boj za naslov prvaka) in zmagovalec slovenskega pokala (Olimpija), najbolj športno pa so se obnašale Domžale, Rudar iz Velenja in Gorica.

Žreb za novo sezono je opravil Milan Burgić, eden najboljših napadalcev v zgodovini slovenske lige, ki je letos sklenil bogato kariero. Žreb je bil dirigiran, saj bo Triglav zaradi obnove igralne površine v Kranju prvo tekmo odigral v gosteh. V prvem krogu 21. julija se bodo pomerili: Domžale – Krško, Rudar – Maribor, Mura – Triglav, Aluminij – Celje in Gorica – Olimpija. Veliki derbiji med Olimpijo in Mariborom bodo v 5. krogu 18. avgusta v Ljubljani, 14. krogu 27. oktobra v Mariboru, 23. krogu 16. marca v Ljubljani in 32. krogu 11. maja v Mariboru. Prvoligaški nogomet bo naslednje tri sezone na televizijskih postajah TV Slovenija in Planet TV.

»Želimo ubranitev dvojne krone. Čaka nas hud boj z Mariborom. Upam, da bo za moje srce manj stresna, kot je bila minula,« je napovedal Milan Mandarić. Šampionsko ekipo Olimpije je zapustilo že sedem igralcev, medtem ko sta novi okrepitvi le dve. »Glede na to, da si naslov državnega prvaka izmenjujemo, hočemo, da se pokal vrne v Ljudski vrt,« je bil odločen predsednik Maribora Drago Cotar.

V drugi ligi je pokal za prvaka prejela Mura, za športno obnašanje Bravo in za najboljšega strelca lige Marko Roginić (Nafta). V prvem krogu druge lige, ki bo 5. avgusta, bodo igrali: Bravo – Sežana, Fužinar – Ankaran Postojna, Brežice – Drava, Bilje – Beltinci, Rogaška – Brda, Dob – Dekani, Nafta – Radomlje, Krka – Ilirija.