»Nedeljski mini vrh je nesprejemljiv, na njem ne bomo sodelovali. Želijo obnoviti star predlog, ki smo ga že zavrnili,« je poljski premier Mateusz Morawiecki povedal ob robu srečanja s kolegi s Slovaške, Češke in Madžarske v Budimpešti, ki se ga je udeležil tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Voditelji naj bi sicer na mini vrhu govorili tudi o vzpostavitvi »učinkovitega solidarnostnega mehanizma« z obvezno porazdelitvijo migrantov med državami EU, čemur višegrajske države nasprotujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarski premier Viktor Orban je ob tem poudaril, da je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk tisti, ki je pristojen za organizacijo vrhunskih srečanj, in ne Evropska komisija. »Razumemo, da bo mini vrh, vendar je to v nasprotju z navadami EU,« je poudaril.

Predsednik Evropske komisije je za nedeljo v Bruslju sklical neformalno srečanje o migracijah in azilu z odprtim javnim vabilom. Namen je utreti pot evropskim rešitvam za migracijska in azilna vprašanja na vrhu EU ter pomagati nemški kanclerki Angeli Merkel, saj migracijski izzivi ogrožajo njeno vlado.