Pri Revellu so svoj izdelek poimenovali »okroglo plovilo«, zraven pa zapisali, da je to prvi predmet, ki je bil sposoben leteti v vesolje. Pri opisu igrače so šli v nemškem podjetju še dlje, saj so napisali, da je okroglo plovilo sposobno leteti s hitrostjo 6.000 kilometrov na uro, vendar ga po testni fazi leta 1943, niso začeli izdelovati.

Igračo so najbolj obsodili pri nemški zvezi za zaščito otrok in vojaškem zgodovinskem muzeju, ki za igračo pravi, da potvarja zgodovino. Okroglo plovilo je namreč okrašeno z emblemi tretjega rajha in je predstavljeno kot vojno plovilo nacistov, kar pa je po navedbah obeh institucij ne mogoče, saj taka plovila ne obstajajo.

»Takrat tehnologija ni bila dovolj razvita, da bi lahko izdelali tako plovilo,« je dejal Jens Wehner, zgodovinar v vojaškem muzeju, navaja DPA.

Pri Revellu se posipajo s pepelom

Predstavnica za javnost podjetja Revell je povedala, da bodo prekinili izdelavo igrače in dodala, da je kritika povsem upravičena.

Dejstvo, da so pri Revellu v opis pozabili dodati, da plovilo nikdar ni obstajalo, je tvegano, ker nekateri ljudje lahko začnejo verjeti, da so nacisti upravljali s tako napredno tehnologijo. »Fanatiki lahko to izkoristijo za sejanje dvoma o tem, kaj danes vemo o nacizmu,« je še dodal nemški zgodovinar.

V podjetju so se strinjali in dodali, da gre pravzaprav za mitsko plovilo. »Žal naš opis igrače tega ne pove, za kar se opravičujemo,« je še dodala predstavnica iz Revella. Ob tem je še poudarila, da se podjetje eksplicitno odmika od kakršnegakoli poveličevanja vojne in nacističnega obdobja.

Pri Revellu trenutno preiskujejo, kako je produkt sploh prišel na trg. Razvoj nove igrače v podjetju navadno traja najmanj eno leto. Za produkt so odgovorni vodje projekta, ki včasih upoštevajo tudi želje oboževalcev, še dodaja DPA.