Javnost je o obisku prvi obvestil ameriški predsednik. Prva dama je najprej obiskala neprofitni socialni center za migrantske otroke, nato pa še enega od nadzornih centrov obmejne policije, so sporočili iz njenega urada.

Melania Trump je pristala v McAllenu v Teksasu, od koder se je odpeljala v zavetišče, kjer je okoli 60 otrok iz Hondurasa in Salvadorja, starih med pet in 17 let.

»To je bila izključno njena zamisel. Hotela je iti sem,« je novinarjem, ki so spremljali prvo damo na poti v Teksas, povedala njena tiskovna predstavnica Stephanie Grisham. Dodala je, da se je želela sama prepričati o razmerah. »Podpira združevanje družin. Meni, da je pomembno, da so otroci pri svojih družinah,« je še dejala.

Melania najbolj zaslužna za to, da si je predsednik premislil

Na območje je odpotovala dan po tem, ko je njen soprog v sredo podpisal izvršilni ukaz, da bodo družine migrantov lahko ostale skupaj na meji z Mehiko, in da otrok ne bodo več ločevali od staršev.

Trump je bil zaradi omenjene politike, ki je vodila v to, da so na ameriško-mehiški meji iz rok nezakonitih migrantov trgali celo dojenčke, deležen ostrih kritik doma in v tujini. Ločevanje migrantskih družin je ostro obsodila tudi prva dama, ki naj bi bila po navedbah ameriških medijev med najbolj zaslužnimi za to, da si je ameriški predsednik premislil.

Dejal je, da sta nanj pritiskali Melania in hči Ivanka Kushner, ki ima tri majhne otroke. Tiskovna predstavnica prve dame ZDA je že v nedeljo sporočila, da Melania Trump nasprotuje ločevanju otrok in staršev, kar je bilo v času, ko je Trump še kljuboval vse večjemu ogorčenju doma in v tujini ter krivdo valil na demokrate in neobstoječi zakon.

Na odločitev Trumpa, ki je prvič doslej, odkar je na oblasti, spremenil politično odločitev, naj bi vplival tudi upor v lastni republikanski stranki. Proti tvitom, kot je bil ta od podguvernerja Utaha Spencerja Coxa, se je težko boriti z zavajanjem in preusmerjanjem krivde. »Nocoj ne morem spati. Vem, da ne bi smel tvitati, ampak sem jezen, žalosten in sovražim to, v kar se spreminjamo. Moja žena želi oditi in pestovati osamljene, prestrašene ter žalostne otroke in jim brati,« je tvitnil Cox.

Trumpova vlada je zgodbo o odvzemanju otrok priseljencem na meji v tednu dni spremenila najmanj štirinajstkrat. Odgovornosti ni prevzela in tudi Trump je ni pri podpisu ukaza. Razen sedanje prve dame sta Trumpa kritizirali tudi nekdanji prvi dami Laura Bush, ki je njegovo politiko označila za okrutno, ter Rosalynn Carter, ki jo je označila za sramoto vse države. Newyorški odvetnik Michael Wildes, ki je s pravno pomočjo spravil v ZDA praktično celotno družino Knavs (Melania, Aamalija, Viktor in Ines), je na ameriški televiziji Fox News početje Trumpove vlade primerjal s početjem nacistične Nemčijo in suženjstvom.

Melania v ZDA na podlagi »verižne imigracije«

Wildes je kasneje še kritiziral Trumpovo napadalno in žaljivo izrazoslovje glede priseljevanja v ZDA. Eden od izrazov, ki ga rad uporablja in čemur želi narediti konec, je »verižna imigracija«, kar pomeni, da se lahko ljudje priselijo zaradi družinskih članov, ki so državljani ali imajo dovoljenje za delo in bivanje. Trumpovi kritiki namreč opozarjajo, da je družina Knavs prišla v ZDA ravno na podlagi take »verižne imigracije«.

Trump je svoj podpis izvršnega ukaza, s katerim je spremenil svojo politiko, prikazal kot reševanje problema nekoga drugega in ne problem, ki ga je zakuhala njegova politika. »Videli boste številne srečne ljudi,« je dejal in zagotovil, da se bo zid na Mehiki zgradil. Politika ločevanja otrok migrantov od staršev je bila po mnenju kritikov Trumpov poskus izsiljevanja demokratov v kongresu, da mu dajo denar za zid in sprejmejo imigracijsko reformo po njegovem okusu.

Demokratski kongresnik iz Kalifornije Eric Swalwell je na ameriški televiziji CNN pohvalil Trumpa za odločen ukrep, vendar opozoril, da si zaradi tega vseeno ne zasluži naslov človekoljuba leta. »Ne dajajte mu medalje zato, ker je najprej zanetil požar, potem pa pripeljal brizgalno,« je dejal Swalwell in dodal, da morajo Američani ostati še naprej pozorni na to, kaj dela predsednik in glasno protestirati, ko spet stori kaj podobnega.

Trump z ukazom ni odpravil problema

Kritiki prav tako opozarjajo, da Trump z izvršnim ukazom ni odpravil problema, saj se politika zapiranja nezakonitih prestopnikov meje nadaljuje, po novem pa otroke od staršev ne bodo smeli ločevati, kar pomeni, da jih bodo morali zapirati v zapore za odrasle skupaj s starši.

Brez staršev jih tudi ne bodo mogli več seliti po ZDA, saj so letalske družbe ZDA - American, United, Delta, Southwest in Frontier - pozvale ministrstvo za domovinsko varnost, naj ne poskuša seliti otrok brez staršev po ZDA na njihovih letalih.