Seveda, begunci so simbol izgubljenih človekovih pravic!

Če bi nekomu, ki ni z Zemlje, pripovedovali, kaj se je zgodilo – da je država, ki je v dveh svetovnih vojnah začrtala pot človeštva v bolj humano prihodnost, humanizem pustila na cedilu –, bi vam rekel, da je to konec sveta. Za človeštvo pa je to nova normalnost. Prepričujejo nas, da je normalno, če v migracijskem postopku v ZDA tisoče otrok ločijo od staršev in jih zaprejo. Menda sicer Melanii Trump to ni všeč in je soprogu malo zatežila. Ampak to je ravno toliko banalno, kolikor je fašistično. Svet, v katerem se Melanii Trump ne bi bilo treba ukvarjati z usodo otrok, ki jih je Amerika ugrabila, smo očitno že izgubili.

Izgubljamo pa tudi Evropo, ki je bila po drugi svetovni vojni – »da se ne bi nikoli več ponovilo« – zgrajena na spoštovanju človeka, spoštovanju nedotakljivosti človeškega življenja, spoštovanju temeljnih potreb, spoštovanju pravice do družine, spoštovanju drugega. V Nemčiji je svojo priložnost začutil notranji minister Horst Seehofer, ki lahko s strašenjem pred migranti zruši samo kanclerko Angelo Merkel. Če se zamaje Nemčija, pa se maje tudi Evropa. Koliko cinizma je v evropski politiki, da ne reagira na srečanje notranjih ministrov dveh osrednjih evropskih držav, Avstrije in Italije, ki je potekalo ravno včeraj, na dan beguncev? Sestanek v Rimu je bil namenjen utrjevanju protibegunskih načrtov. Matteo Salvini bi iz Italije rad izgnal pol milijona prosilcev za azil, za nameček pa še okrog sto tisoč Romov. Vseh namreč »na žalost« (njegov citat) ne more.

In njegov avstrijski kamerad Herbert Kickl v družbi podpredsednika avstrijske vlade Heinz-Christiana Stracheja bi rad zaprl mejo. Čez pet dni bo na meji s Slovenijo uprizoril »bitko« z begunci oziroma migranti, ki naj bi želeli vdreti v Avstrijo. Kickl in Strache pripadata stranki svobodnjakov, FPÖ. Ko je ta stranka, ki se spogleduje z nacistično preteklostjo, leta 2000 prvič vstopila v vladno koalicijo, je zaradi tega EU proti Avstriji uvedla sankcije. Danes sta Kickl in Strache – kot kaže – dobrodošla povsod. »Naš skupni cilj je ustaviti ilegalne migracije v Evropo,« je iz Rima sporočil Strache. Da migracije tudi v povsem pravnem smislu niso »ilegalne«, če ljudje pridejo čez mejo, da bi zaprosili za zaščito pred preganjanjem, teh politikov ne zanima. Zanima jih zgolj nabiranje politične moči. In ko ne bo tu nobenega begunca več, bodo – brez dvoma – našli nove marginalce, da se bodo lahko dvigovali po njihovih hrbtih. Družbenih manjšin, kot uči zgodovina, zlepa ne zmanjka.

Medtem pa v Sloveniji ni ne vlade ne prevladujoče politične opcije, pa so želje evropskih političnih ekstremistov že udejanjene. Včeraj, na svetovni dan beguncev, je v azilni dom prispelo deset novih prosilcev za azil. Kot bi jih želeli slavnostno pokazati javnosti, so jih policisti iz Kopra prepeljali v Ljubljano. Dan prej ni bilo nobenega, saj po novem vse obrnejo že na meji. V Sloveniji, razen če imaš srečo, ni več mogoče zaprositi za azil. Postelje v sprejemnici azilnega doma samevajo. Medtem pa jih je le dvesto kilometrov stran, na severu Bosne in Hercegovine, na tisoče. Mimogrede, Slovenija predseduje svetu OZN za človekove pravice. V čigavem imenu?