Prvič je Felipe obiskal predsednika Baracka Obamo leta 2015, sedaj pa se je s soprogo ustavil v Beli hiši na koncu petdnevnega obiska ZDA. Med obiskom sta se ustavila v San Antoniu in New Orleansu, kjer so slavili 300. obletnico ustanovitve obeh mest z bogato špansko dediščino.

Španski kralj nima pogosto novinarskih konferenc, vendar pa so španski mediji poročali, da je Felipe Trumpa za zaprtimi vrati opozoril na škodljivost uvajanja carin proti zavezniškim državam. Španija je sicer ta teden sprejela več kot 600 migrantov, rešenih v Sredozemskem morju, ki jih je Italija pod novo desničarsko populistično vlado zavrnila, in si zaradi tega prislužila Trumpovo pohvalo.

Mimo odvzema otrok na meji gotovo ni šlo

Odvzem otrok priseljencem in azilantom iz Latinske Amerike na ameriški meji je medtem razburilo ves svet in španski kralj na srečanju verjetno ni mogel biti tiho, saj je moža kritizirala tudi soproga Melania Trump. Odvzemanje otrok staršem je celo njenega odvetnika spomnilo na nacistično Nemčijo.

Tega pa seveda ob sprejemu kralja in kraljice v Beli hiši ni bilo opaziti. Trump je dejal, da mu je v veliko čast, da lahko gosti kralja in kraljico čudovite države, ki jo je obljubil obiskati. Felipe pa je dejal, da ceni skupno zgodovino, dediščino in vprašanja skupnega interesa, kot je na primer demokracija.