Sedaj je že popolnoma jasno, da je Kobarid kraj, kjer je doma vrhunska kulinarika. Potem ko je bila lani Ana Roš razglašena za najboljšo kuharico sveta, je Hiša Franko letos dosegla še en pomemben mejnik: uvrstili so se na seznam petdesetih najboljših restavracij na svetu, The World's 50 Best Restaurants, ki je bil med poznavalci dolgo časa poznan kot S.Pellegrinova lestvica. Nagrade so podelili v torek zvečer, da bo med petdesetimi najboljšimi, pa se je šušljalo že prej, saj so Ano Roš povabili na podelitev v Bilbao. In ker Hiša Franko ni bila objavljena na seznamu najboljših restavracij od 51. do stotega mesta, ki ga objavijo dan pred podelitvijo nagrad, je bilo jasno, da bo med prvih petdeset kot prva slovenska restavracija, ki ji je uspel tak neverjeten podvig. Lani je bila uvrščena na 69. mesto, torej je napredovala za enaindvajset mest.

Kuharski šef, ki skrbi za odpadke

Podvig pa je uspel tudi Massimu Botturi, ta hip najbolj vročemu kuharskemu mojstru na svetu, saj je bila njegova restavracija Osteria Francescana iz Modene razglašena za najboljšo na svetu. Že drugič. Prvič je bil na vrhu lestvice leta 2016, in kot je dejal na podelitvi, si letos prvo mesto bolj zaslužijo, saj so pametnejši. Šef Bottura namreč o svoji restavraciji vedno govori v množini, ker vedno poudarja, da je za uspeh potrebna skupnost. Prepričan je namreč, da lahko le skupnost doseže revolucijo v prehrani: »Nahraniti moramo svet, boriti se moramo proti smetem, pozornost, ki jo bom dobil z nagrado, želim usmeriti tako, da bo nevidno postalo vidno.«

Bottura je namreč zagrizen borec proti zavrženi hrani, kar je razlagal tudi lani na ljubljanskem Tednu nezavržene hrane, kjer je predstavil svoj projekt neprofitne organizacije Food for Soul. Z odpadki pa ni kuhal le v Ljubljani, temveč tudi v Riu, Milanu in Londonu. Celo njegova najbolj znana jed v Osterii Francescani je videti ko odpadek – imenuje se Ups, padla mi je limonina pita, in na prvi pogled res deluje kot prevrnjena pita, a vsebuje vse značilnosti njegove kuhinje. Klasične jedi iz najboljših lokalno pridelanih sestavin razstavi in nato ponovno sestavi v jedi, za katere je prepričan, da so nova tradicija, a hkrati spomin na otroštvo. Če bi radi okusili jedi najboljše restavracije na svetu, pa je treba povedati, da je julija že zasedena, avgusta zaprta, septembra zasedena, za oktober pa začnejo rezervacije sprejemati 2. julija ob desetih dopoldne. Kdor prej klikne, prej obeduje. In če bi hoteli obedovati v Hiši Franko, so imeli danes še proste termine v zadnjem hipu za kosilo v soboto, nedeljo in ponedeljek.

Tisoč glasovalcev

Na seznamu petdesetih najboljših restavracij so letos kuharski šefi iz 23 držav, največ, sedem, jih je iz Španije. Tudi drugo in tretje mesto na letošnjem seznamu najboljših so zasedle evropske restavracije. Na drugem mestu je El Celler de Can Roca iz španske Girone. Vodijo jo bratje Roca: Joan je glavni kuhar, Josep sommelier, Jordi slaščičar. Vsi trije so odrasli v restavraciji staršev, restavracija pa slovi po vinski kleti s 60.000 steklenicami vrhunskega vina. Njihovo kuhinjo opisujejo kot kreativno katalonsko molekularno, kot nadrealistično, kot tako, kjer na bonsaju dobite karamelizirano zmrznjeno olivo.

Na tretjem mestu najboljših restavracij sveta je Mirazur iz francoskega Mentona. Tik ob meji z Italijo v idilični restavraciji z neverjetnim pogledom na morje kuha argentinski kuharski mojster Mauro Colagreco, ki zelenjavo za svoje kreacije goji na svojem vrtu. Predan je sezonski sredozemski hrani. Lanski zmagovalec, restavracija Eleven Madison Park iz New Yorka, pa je letos šele na četrtem mestu. Mnogi so prepričani, da le zato, ker je bila štiri mesece zaprta zaradi prenove in zato mnogim glasovalcem ni uspelo obedovati v njej. Eden od pogojev za glasovanje več kot tisoč članov glasovalne akademije je namreč ta, da so v vsaki od restavracij, za katere oddajo svoj glas, obedovali najmanj enkrat v zadnjih 18 mesecih.