Na Mestni občini Celje so že siti pripomb občanov, ki imajo svojce pokopane na celjskem mestnem pokopališču. Na občino so se namreč zadnje mesece pogosto obračali predvsem tisti najemniki, ki imajo grobove v delu pokopališča, kjer ni bilo preprek, ki bi srnam onemogočile dostop do grobov.

Zato so te pogosto pomalicale še sveže cvetje, ki so ga občani prinesli na grob svojcem, ter osiromašile sveže ikebane že v dnevu ali dveh po pogrebu. Škoda je nastajala tudi v času, ko so grobove svojci na novo zasadili, srnjad pa je za seboj puščala tudi iztrebke.

Namenili bodo deset tisočakov

Na celjski občini so se težav zavedali, zato so že lani, po posvetu z lovci, namestili kemično ograjo, ki naj bi srnjad učinkovito odganjala z vonjem, postavitev pa je občino stala pičlih 25 evrov. A se žal ta ukrep ni izkazal za učinkovitega.

»Srne so namreč kljub temu prihajale na grobove, jedle cvetje in občanom povzročale škodo. Zato smo se odločili okoli pokopališča namestiti okoli 500 metrov dolgo žično ograjo, kar nas bo stalo približno 10.000 evrov. Vsekakor je ta investicija nujna, upamo pa, da bo končno tudi učinkovita,« je povedala Mojca Grušovnik iz službe za odnose z javnostmi na celjski občini.

Ograjo, ki bo zelene barve in bo visoka približno meter in pol, bodo v jesenskih mesecih tudi ozelenili z zimzeleno živo mejo. Vstop na pokopališče bo poslej mogoč na treh mestih: skozi vrata na poti s spodnjega parkirišča, s poti, ki so jo sprehajalci sami utrli skozi bližnji gozdiček, in skozi kovana vrata na Mirni poti 3, so še povedali na občini. Pojasnili so, da bodo kemično ograjo potem, ko bo postavljena žična, tudi odstranili. Prav tako upajo, da ograje nepridipravi ne bodo poškodovali, kot se je v preteklosti že dogajalo.