Po včerajšnjem podpisu koncesijskih pogodb med Mestno občino Kranj in konzorcijem, ki ga sestavljajo energetska družba Petrol ter partnerja Gorenjske elektrarne in Domplan, se bodo dela za energetsko sanacijo objektov začela že prihodnji mesec, je napovedal župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar. Energetski prihranek naj bi vsako leto znašal okoli 400.000 evrov in ga bo občina po izteku 15-letne pogodbe lahko uporabila za nove projekte.

Tudi z evropskim denarjem

Kot je pojasnil Jurij Gerbec iz Petrola, bo celotna naložba vredna 6,18 milijona evrov. Zasebni partnerji bodo prispevali 3,1 milijona evrov, 2,25 milijona je nepovratnih sredstev iz kohezijskih skladov, kranjska mestna občina pa bi prispevala še 830.000 evrov lastnega denarja. Župan Trilar je nad finančno konstrukcijo prenove, ki ne bo drastično oklestila občinskega proračuna, navdušen. »Podpis pogodbe pomeni, da je občina našla nov način financiranja pomembnih prenov v Kranju,« je dejal.

Celovito bodo obnovili deset stavb: občinsko stavbo in Prešernovo gledališče, ki sta pod spomeniškim varstvom in bosta za izvajalce poseben izziv. Celovito obnovo bodo izvedli tudi v osnovnih šolah Kokrica, Helene Puhar, Jakoba Aljaža s športno dvorano, Matije Čopa, Staneta Žagarja, Trstenik ter vrtcih Janina in Najdihojca. Delno prenovo bodo izvedli v šolah na Orehku, Primskovem in v Žabnici, v vrtcih Mojca in Živ Žav ter v pokritem olimpijskem bazenu. Energetsko upravljanje pa bodo partnerji uvedli še v kranjski mestni knjižnici, gradu Khislstein ter v šolah v Predosljah, Goričah, Mavčičah in Besnici.

Nove fasade, okna, strehe, izolacije…

Skupna ogrevana površina objektov, ki so zajeti v projektu, znaša 68.450 kvadratnih metrov. Pri celovitih sanacijah gre za toplotne izolacije fasad, zamenjavo stavbnega pohištva, izolacije stropov neogrevanih podstrešij, vgradnjo termostatskih ventilov, vgradnjo ali prenovo učinkovitih prezračevalnih sistemov, prenovo kotlovnic in toplotnih postaj, vgradnjo toplotnih črpalk, sanacije notranjih razsvetljav… Pri delnih sanacijah pa bodo prenovili predvsem ogrevalne sisteme, notranjo razsvetljavo ter vgradili sisteme za energetsko upravljanje.

Član uprave Petrola mag. Rok Vodnik je opozoril, da je družba Petrol področje energetskih sanacij intenzivno razvijala, zato ima s takšnimi projekti številne izkušnje. »Samo letos smo podpisali več kot deset novih projektov z različnimi občinami in saniramo več kot 80 objektov, podobno je bilo tudi lani.« Opozoril je, da je bila Mestna občina Kranj prva občina v Sloveniji, ki je že leta 2001 podpisala energetsko pogodbeništvo. »Ustvarili in celo presegli smo garantirane prihranke in gradili zaupanje,« je dejal. Sicer pa so po Vodnikovem mnenju energetske sanacije na splošno zelo zahtevne. »Pri sanaciji se lahko pokažejo dodatne stvari, ki jih je treba urediti, vsa dela moramo obenem opraviti čim hitreje, saj so objekti namenjeni uporabi. Tudi s spomeniško zavarovanimi objekti imamo izkušnje, zato smo pripravljeni tudi na težave, ki nas lahko čakajo pri prenovi.«