»Želim si, da bi mariborska univerza postala svetilnik razvoja družbe,« je ob današnjem imenovanju za novega rektorja Univerze v Mariboru dejal Zdravko Kačič, ki jutri nastopi svoj štiriletni mandat. »Želim si, da bi bila znana po dobrih notranjih odnosih in po vzorcih obnašanja, iz katerih je jasno, kaj je sprejemljivo in kaj ni vredno akademskega okolja.«

K odstopu jih lahko prisili izključno lastna vest

Zaradi okoliščine, da so bili vsi trije protikandidati sedanji prorektorji Univerze v Mariboru, je bila izvolitev »opozicijskega« kandidata Kačiča nesporen znak, da si večina želi spremembe načina vodenja. Kljub temu utegne na položaju samovoljno ostati še dobršen del obstoječe vodilne garniture v rektoratu.

Prorektorski ekipi poteče mandat šele čez leto dni, ko bi se končal polni rektorski mandat Igorja Tičarja, ki se je konec lanskega leta predčasno starostno upokojil. Njegov naslednik nima pravnih vzvodov, da bi odstavil prorektorice in prorektorje. K odstopu jih lahko izključno prisili lastna vest.

Zato je bilo pred današnjo izredno sejo senata univerze, na kateri so potrdili rezultat letošnjih predčasnih rektorskih volitev, še veliko kadrovskih neznank. Kačič je imel v rokah le dve odstopni izjavi. Da bi lahko sestavil svojo vodstveno ekipo, sta mu svoj odstop pisno in javno ponudila prorektorica za študijsko dejavnost Nataša Vaupotič in protikandidat Niko Samec, prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost.

Na seji je nato odstop napovedal prorektor Žan Jan Oplotnik, ki ga je Kačič tesno premagal v drugem krogu. Da pripravlja odstopno izjavo, je zatem sporočil še Jernej Turk, prorektor za mednarodne dejavnosti, ki je izpadel v prvem volilnem krogu. Prorektorica za razvoj kakovosti Lučka Lorber, ki je sedela med Oplotnikom in Turkom, ves ta čas ni rekla nič.

Zakaj je molčala? »Dogajanje na seji je bilo spontano. Moja dejanja sledijo potem, ko bom povabljena na sestanek k rektorju,« nam je razložila Lorberjeva. Kljub temu bi odstop lahko napovedala, če to namerava dejansko storiti. »Saj tega niso vsi storili,« je odvrnila.

Na odstop Lorberjeve in Jesenška še čaka

V mislih je Lorberjeva imela dvojico. Marko Jesenšek je Tičarjev prorektor za dislocirane članice. Današnje seje se je sicer udeležil, a jo je zapustil, tik preden je stekla razprava o prorektorskih odstopih. V prorektorski ekipi je še študentka Maja Žibert, pri čemer pa njej mandata ni podelil rektor, temveč študentski svet. Ali bo Žibertova kljub temu odstopila, ni znano.

»Žal ni pravnih poti, po katerih bi izpeljal odstop prorektorjev,« ugotavlja Kačič. Sodelovanja z Lorberjevo in Jesenškom si ne more predstavljati. »Njunih prorektorskih mest ne predvidevam več,« nam je dejal Kačič. »Področja, za katera sta zadolžena, bom ukinil, njune naloge pa razdelil med druge prorektorje. Upam in verjamem, da bo vendarle obveljalo spoznanje, da se bo v bodoče delalo drugače.« Svojo prorektorsko ekipo je že sestavil, nam je še razkril. O imenih pa danes ni želel govoriti.