Predsednik SMC Miro Cerar je v ponedeljek znova ponovil, da ga SMC predlaga za predsednika državnega zbora, a s tem za zdaj ni pretirano navdušil ostalih strank, s katerimi se je Marjan Šarec srečal v zadnjih dveh tednih. Celo več, na račun SMC letijo očitki, da so kadrovske zadeve postavili nad vsebinske pogovore in s tem obrnili vrstni red pogovorov. Marjan Šarec, ki sicer trdi, da ne oblikuje koalicije, ker da ima prednost relativni zmagovalec SDS, se je danes sešel še z zadnjim predsednikom parlamentarne stranke SNS Zmagom Jelinčičem. Šarec je ob robu sestanka dejal, da odločitve o podpori konkretnemu kandidatu za predsednika parlamenta še ni. Po njegovem s to odločitvijo ni treba hiteti, ker da imajo na voljo še veliko časa za pogovore in usklajevanja. Šarec se bo zavzel, da bi predsednika DZ izvolili že v petek: »Če bo volja, bomo predsednika izvolili na prvi seji, če pa volje ne bo, ne bo nič, ker na silo nič ne gre.«

Zmago Jelinčič se po pogovoru s Šarcem ni opredeljeval, ali ga sodelovanje v koaliciji z levosredinskim značajem zanima ali ne, ker je prepričan, da takšna koalicija še ni oblikovana in je vprašanje, kdaj se bo to zgodilo. Že na dan volitev je zakrožila informacija, da bi lahko bila SNS članica tako leve kot desne koalicije, cena za to bi bilo ministrstvo za kulturo. Jelinčič je danes potrdil, da ga ta funkcija zanima, ker je prepričan, da bi lahko na tem položaju veliko naredil za področje, ki je v velikih težavah. Je pa precej skeptičen do levosredinske vlade, ki ga po njegovem spominja na komet, ker da ti tudi prihajajo, a ne vemo točno, kdaj jih lahko uzremo na obzorju. Vprašanje je, je nadaljeval Jelinčič, koliko je to sploh levosredinska koalicija, opisal jo je bolj kot »koalicija sama zase,« ker bi v njej sodelovale večinoma stranke, ki bodo najprej poskrbele za dobrobit sebe oziroma svoje kadre.

Predsednik SD Dejan Židan je danes potrdil, da potekajo intenzivni pogovori med različnimi strankami s ciljem oblikovanja levosredinske koalicije. Kot je dodal, ne nameravajo komentirati ne seznanjati javnosti s potekom dogodkov, dokler ne bodo dosegli dogovora. Po naših informacijah se predstavniki parlamentarnih strank v teh dneh intenzivno sestajajo na ravni strokovnih skupin in generalnih sekretarjev strank.

Intelektualci za levosredinsko koalicijo

Je pa Šarec danes vnovič zanikal, da bi zaradi zahtev SMC po funkciji predsednika DZ nastali šumi med njim in Mirom Cerarjem. Pogovori tečejo nemoteno naprej, je zatrdil Šarec. Je pa na neformalni ravni vendarle mogoče zaznati, da so ideje o oblikovanju sredinskega trojčka med LMŠ, SMC in Stranko Alenke Bratušek vendarle nekoliko zastale.

Da so na tej ravni nastale težave, priča tudi javni poziv intelektualcev (ki spominja na poziv razumnikov pod okriljem Zbora za republiko, ti so se zavzeli za desnosredinsko vlado), ki so pozvali k oblikovanju levosredinske koalicije. Intelektualci so v sporočilu zapisali, da imamo v Sloveniji proporcionalni volilni sistem, v katerem nobena politična stranka ni zavezana vstopiti v koalicijo z največjo stranko. Nasproti takšne stranke, ki deluje v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije, je nastal izenačen demokratičen levosredinski blok brez dominantne stranke. Intelektualci Metka Mencin Čeplak, Milica Antič Gaber, Vlado Miheljak, Božo Repe, Darko Štrajn, Boris Vezjak, Niko Toš, Jože Pirjevec, Gorazd Kovačič in drugi pozivajo LMŠ, SD, SMC, Levico, SAB in DeSUS, naj pri oblikovanju koalicije sledijo svojim programom in zavezam volilcem in volilkam.