Slovenski državni prvak Olimpija ni imel sreče pri žrebu za prvi krog kvalifikacij za nogometno ligo prvakov. Današnji žreb v Nyonu v Švici mu je namenil najtežjega izmed petih možnih tekmecev – Qarabag, prvaka Azerbajdžana zadnjih pet let. Potem ko je tri sezone igral v skupinskem delu lige Evropa, je lani igral v skupinskem delu lige prvakov. V zahtevni skupini z Romo, Chelseajem in Atleticom iz Madrida je osvojil dve točki za remija proti ekipi iz španske prestolnice. Atletico se prav zaradi dveh spodrsljajev ni uvrstil v izločilne boje lige prvakov, ampak je nadaljeval tekmovanje v evropski ligi in jo tudi osvojil.

»Tako kot smo si mi želeli predstavnika Walesa, so si vsi drugi klubi verjetno želeli Olimpijo. Morda bo to, da bomo napadali iz ozadja, naša prednost. Čar nogometa je, da lahko najslabši na papirju premaga najboljšega. Za napredovanje v drugi krog bomo morali odigrati popolno tekmo, saj Qarabag igra tehnično zelo dovršeno. Vsak tekmec je premagljiv, a prvi pogoj je, da bomo bolje pripravljeni kot lani, ko se je po izpadu govorilo, da so nas premagali finski ribiči. Najpomembnejše je, da bomo samozavestni in da bomo verjeli v napredovanje. Trener veliko pozornosti posveča analizam, kar je zelo pomembno glede na veliko spremembo sistema igre, kot jo načrtuje z Olimpijo,« je dejal kapetan Olimpije Branko Ilić, ki je leto dni igral v soseščini v Kazahstanu za Astano. Očitno je, da bo Olimpija igrala veliko bolj napadalen nogomet, v katerem bo tudi več tveganja, s tem pa tudi možnosti napak.

Qarabag, ki je naslov prvaka osvojil s prednostjo 16 točk pred Qabalo, prihaja iz kraja Agdam, ki je bil leta 1993 opustošen v armensko-azerbajdžanski vojni v Gorskem Karabahu. Padel je v roke Armencev, zato se je klub preselil v prestolnico Baku, kjer tudi igra vse tekme. Že deset let je trener kluba Gurban Gurbanov, ki je po novem tudi selektor reprezentance, potem ko je klop Azerbajdžana zapustil Hrvat Robert Prosinečki. Zmagovalec dvoboja se bo v drugem krogu pomeril z zmagovalcem obračuna Kukes (Albanija) – Valletta (Malta). Poraženec bo tekmovanje nadaljeval v kvalifikacijah za evropsko ligo.

»Prvak vsake države si zasluži spoštovanje. Glede na možne tekmece sta bila ciprski Apoel in Qarabag najtežja. Ne preostane nam drugega, kot da skušamo premagati najboljše. Ni čarobne palice, s katero bi preprečil hiter izpad Olimpije, kot se je zgodil lani v Vaasi. Mi se bomo potrudili in garali, da tudi s pomočjo športne sreče ostanemo v Evropi,« je ostal samozavesten trener Olimpije Ilija Stolica.

Ko sta v bobnu kot možna tekmeca ostala le še Videoton in Qarabag, si je bolj zaželel finančno sicer močnejše in težje Azerbajdžance, ker si ni želel srečanja s trenerjem madžarskih prvakov Markom Nikolićem, s katerim sta dobra prijatelja. Največja težava Olimpije je, da tri tedne pred evropskim startom – prva tekma bo v sredo, 11. julija, ob 20. uri v Ljubljani, povratna 18. julija v Bakuju – sploh še nima sestavljene zasedbe. Odšli so Apau, Benko, Uremović, Čanađija in Davidson, nekateri so pri izhodnih vratih (Issah, Miškić, Savić…), novi imeni sta le kamerunski branilec Macky Bagnack in 30-letni srbski napadalec Andrija Kaluđerović, ki je zamenjal že 13 klubov.

»Zamenjave za tiste, ki so odšli, bodo vsaj enake kakovosti ali boljše. Moramo jih pripeljati v dveh do treh dneh. Zasedba, ki je tukaj, ima zmagovalno miselnost. Sestavili bomo mešanico mladih slovenskih igralcev in tujcev, ki bodo delali razliko,« je pojasnil Stolica, ki je ekipo danes odpeljal na raftanje na Savo Bohinjko, kjer so krepili moštvenega duha. Olimpija bo v ponedeljek odpotovala na priprave v Čateške toplice, kar je načrtovalo že prejšnje strokovno vodstvo z Bišćanom in se tudi dogovorilo za prijateljske tekme. Stolica bi raje odšel na priprave v hribe, kjer je hladneje kot v toplicah, a ne more spreminjati rezervacij.