»Sprejeti je treba nadaljnje ukrepe, s katerimi bomo Kitajsko spodbudili k spremembi nepoštenih praks, odprtju trga za ameriško blago in sprejetju bolj uravnoteženega trgovinskega odnosa z ZDA,« je dejal Trump.

Razjezilo ga je predvsem to, da je Kitajska po uvedbi ameriških carin - minuli teden so ZDA uvedle 25-odstotne carine na kitajsko blago v skupni vrednosti 50 milijard dolarjev - takoj napovedala enakovredne protiukrepe. Prepričan je, da Kitajska ne bi smela sprejemati ukrepov kot odgovor na poteze ZDA, ki so po njegovih besedah namenjeni le vzpostavitvi ravnotežja.

Peking Trumpa obtožil izsiljevanja

Peking se je odzval tudi tokrat, Trumpa obtožil izsiljevanja in napovedal protiukrepe. Kot je navedlo trgovinsko ministrstvo, se »praksa ekstremnega pritiska in izsiljevanja, ki jo izvajajo ZDA, razlikuje od dogovora, ki sta ga obe strani dosegli s številnimi pogajanji«. »Če se bodo ZDA vedle neracionalno in objavile seznam dobrin, na katere uvajajo carine, Kitajska ne bo imela druge izbire, kot da sprejme obširne protiukrepe, enakovredne po obsegu in kakovosti,« so sporočili.

Trump je svoje odnose s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom sicer označil za odlične in napovedal nadaljnje pogovore. »Vendar pa ZDA ne bo nihče več izkoriščal,« je poudaril. Trump že dlje časa opozarja na visok primanjkljaj, ki ga imajo ZDA v trgovanju s Kitajsko. Samo lani je Kitajska v ZDA izvozila za 375 milijard dolarjev (303,3 milijarde evrov) več blaga, kot pa ga je od tam uvozila. Trump Pekingu očita tudi krajo intelektualne lastnine.