V letu 2017 so uporabniki v Britaniji 13,2 milijardi plačil opravili s pomočjo debetnih kartic, za 13,1 milijard plačil pa so uporabili bankovce. Kot kažejo tudi tej podatki, je opustitev fizičnega denarja še zelo daleč. Kljub temu pa napovedi kažejo vztrajen padec njegove rabe. V Britaniji se je tako uporaba denarja v letu 2017 zmanjšala za petnajst odstotkov. Kot je še pokazala raziskava več kot tri milijone Britancev skoraj nikoli več ne uporablja gotovine, medtem ko jih 2,2 milijona uporablja samo fizični denar.

Prihodnost papirnatega denarja je po številnih raziskavah, ki so bile opravljene po svetu, zelo kulturno pogojena. Nemci še vedno zelo radi vse storitve plačujejo neposredno z bankovci in kovanci, Švedi so fizični denar že skoraj opustili. V Britaniji je zelo priljubljeno plačevanje z debetnimi karticami, stopnja njihove uporabe pa se bo po predvidevanjih v naslednjem desetletju samo še povečala.

Za varnost še ni povsem preskrbljeno

S prehajanjem na brezkontaktni denar se pojavljajo tudi nove težave, kar bo fizični denar še dolgo držalo pri življenju. Dober primer je zrušenje sistema za plačevanje podjetja Visa v Evropi, ki se je zgodil v začetku tega meseca. Zaradi tega bo potrebno še veliko stvari narediti na varnosti pred napadi hekerjev in zrušenjem sistema. Taki trenutki pa še vedno privilegirajo fizični denar, ki se ob takih situacijah izkaže kot edina rešitev, še navaja Quartz.