Gorsko kolesarjenje pozna več disciplin, med katerimi je tista z največ novimi rekreativci enduro. Pri njem morate v določenem časovnem okviru prekolesariti vzpon, šteje pa čas spusta. »Slovenski prostor je lani dobil prvo slovensko večdnevno gorskokolesarsko preizkušnjo Trans Julius, namenjeno rekreativnim kolesarjem, ki uživajo v razgledih in dobri kulinariki,« pove Vesna Stanič, ki v zavodu za spodbujanje gorskega kolesarstva Trans Julius, organizatorja tekmovanja, poskrbi, da je »bajkerski« žargon razumljiv tudi širši javnosti. »Tekmovanje je netipično kolesarsko: namesto testenin se po dnevni etapi okrepčajo z lokalnimi kulinaričnimi dobrotami.« Lani so tako v Cerknem pripravili tradicionalne žlikrofe z golažem, na Mostu na Soči tolminsko friko in kobariške štruklje, v Bohinju pa tradicionalno bohinjsko trdinko in kranjsko klobaso.

Omejili število tekmovalcev

Večdnevna gorskokolesarska preizkušnja bo potekala od 21. do 24. junija, svoj uživaški podaljšani konec tedna pa bodo tekmovalci izkoristili tudi na praznični ponedeljek, 25. junija, za druženje v Bike & fun parku Cerkno. »Tekmovalci bodo v štirih dneh premagali 58,5 kilometra vzponov in uživali v 25 kilometrih spustov v Kranjski Gori, Bohinju, na Mostu na Soči in v Cerknem,« pove Staničeva, ki omeni, da je bilo že lani pri snovanju gorskokolesarske avanture vodilo, da ljubitelji gorskega kolesarjenja preizkušajo različne terene in spoznavajo edinstveno alpsko pokrajino. »Poleg tega je omejitev na sto tekmovalcev eden od redkih primerov v športnorekreativnem svetu tekmovanj, s čimer želimo organizatorji spodbujati kakovostne in okolju sprejemljive športne prireditve. Kljub razmeroma majhni številki udeležencev ti prihajajo iz devetih držav: Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Italije, Švice, Nemčije, Danske in Velike Britanije,« še pove sogovornica.

Štirje dnevi, štiri različne lokacije

Ker je glavni namen Trans Juliusa uživanje v raznolikih terenih v družbi največjih uživačev na dveh kolesih, ga bodo organizatorji letos popestrili s skupno daljšimi etapami. »Za piko na i bo poskrbel skupinski start v Cerknem, vse tiste, ki se radi preizkušajo v novih izzivih gorskega kolesarstva, pa čaka še eno netekmovalno presenečenje,« namigne sogovornica. Tako se bodo tekmovalci prvi dan zbrali na dnevnem prologu v Kranjski Gori, kjer se bodo v večernih urah preizkusili še v nočni etapi. Čez dan bo poskrbljeno za družabno dogajanje za najmlajše gorske kolesarje z Mini bike parkom, prvi večer pa bodo sklenili z uvodno Trans Julius zabavo. »Petek se bo začel s selitvijo v Bohinj, kjer tekmovalce čaka najslikovitejša etapa iz Bohinja na primorsko stran v Podbrdo, od tam pa vrnitev z vlakom,« pove. Dodaja, da se bo ta večer končal z brezplačnim akustičnim koncertom slovenske indie rock skupine Koala Voice. V sobotnem jutru tekmovalce čaka kratka, a nepozabna pot z avtovlakom iz Bohinjske Bistrice do Mosta na Soči, kjer se bodo tekmovalci spopadli z najboljšo etapo po mnenju udeležencev leta 2017. »Predvsem za tujce je bila pot z avtovlakom in kolesi na vlaku prva v življenju in ob slikoviti pokrajini nepozabna. Na Mostu na Soči bodo tekmovalci preživeli tudi tradicionalno kresovanje, ki ga pripravljajo ob najdaljšem dnevu leta, in uživali v noči filmov na prostem,« še pove. Zadnji dan tekmovanja kolesarje čaka premik v Cerkno, natančneje v Bike & fun park Cerkno. »Tri etape, od tega ena s skupinskim startom, bodo poskrbele za vroč konec štiridnevne preizkušnje. V Cerknem bo za vse navijače in ljubitelje gorskega kolesarstva poskrbljeno s celodnevno zabavo na pumptracku, večerni koncert s skupinama Rock Arena in X-Ray Tribute to AC/DC pa bo še zadnje dejanje Trans Juliusa 2018.«