Afganistanki talibani so se k pripadnikom afganistanske vojske odpravili čez sporno okrožje Bati Kot, ob tem pa so plapolale tako talibanske kot afganistanske zastave. Pripadniki obeh sprtih strani so si nato izmenjali praznična voščila, sledili so objemi in poziranje za fotografije. Tovrsten prizor bi bil pred nekaj dnevi nepredstavljiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Objemi in skupinsko fotografiranje

Praznovanju so se pridružili tudi tamkajšnji vaščani, ki so se objemali in slikali s pripadniki obeh sprtih strani. »Tukaj sem, da pozdravim naše brate v policiji in vojski,« je dejal talibanski vojaški poveljnik Baba. Ob tem je pripomni, da so vsi že utrujeni zaradi vojne. »Premirje je doslej vzdržalo, držali pa se ga bodo tudi v nadaljnje, če se bodo tako odločili njihovi voditelji,« je še dejal Baba.

Pripadnik talibanov, ki je na motornem kolesu vozil tako afganistansko kot talibansko zastavo, je premirje pozdravil, vendar dejal, da bo dolgotrajni mir lahko doseči le ob popolnem umiku ameriški sil iz te srednjeazijske države. »Želimo si islamsko državo in vlado. To se ne bo zgodilo dokler ZDA ne zapustijo Afganistana,« je dejal za AFP.

Upajo na nadaljevanje premirja

Afganistanski talibani so minulo soboto prvič po letu 2001 napovedali tridnevno premirje z afganistansko vojsko ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazan. V sporočilu za javnost so ob tem poudarili, da bodo še naprej delovali proti tujim »okupatorskim silam« v Afganistanu ter da se bodo ostro odzvali, če bodo napadeni.

Predstavnik afganistanskega ministrstva za obrambo Mohamed Radmaniš je v intervjuju za lokalno televizijo pozdravil odločitev talibanov in dejal, da Afganistan upa na nadaljevanje premirja.

Premirje, prvo po začetku ameriškega posredovanja v Afganistanu pred 17 leti, bo tako trajalo do 18. junija.